Hlavní obsah

Výstava o bitvě na Bílé hoře je na Staroměstském náměstí i online

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do 19. listopadu budou moci zájemci na Staroměstském náměstí v Praze zhlédnout výstavu s názvem Bílá hora 1620 - Osudový mezník našich dějin, na které se podílejí pražský magistrát a Univerzita Karlova v Praze.

Článek

„Výstavní panely nabízejí přehled historických souvislostí spojených s touto událostí. Téma autoři projektu představili i v online podobě,“ uvedl mluvčí hlavního města Vít Hofman.

„Díky výstavě v ulicích Prahy si můžeme připomenout 400. výročí bitvy na Bílé hoře. Bitva na Bílé hoře je bezesporu významným mezníkem a důležitou součástí našich dějin a považuji za velmi přínosné si tyto události připomínat,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Podle autora koncepce vzdělávacího projektu a jeho odborného garanta Jana Royta, který je prorektorem Univerzity Karlovy, je cílem projektu připomenutí výročí bitvy a přispění k osvětě veřejnosti, pokud jde o národní dějiny. Na výstavě se podílel kolektiv historiků zvláště z Univerzity Karlovy a Petr Blažek, který působí v Ústavu pro studium totalitních režimů.

Venkovní panelová expozice, která je v centru Prahy od 22. října do 19. listopadu, má veřejnosti představit vyvážený pohled na samotnou bitvu, její příčiny i následky bojů. Na každém panelu je spolu s textovými informacemi související obrazový motiv, mnohdy doplněný menšími ilustracemi, které zobrazují osobnosti zainteresované v jednotlivých událostech.

Další informace si mohou zájemci vyhledat prostřednictvím svého chytrého telefonu nebo tabletu díky QR kódům umístěným na panelech. Na webu bilahora1620.cz, který výstavu na náměstí přenáší do online prostoru, jsou k dispozici i krátká videa z míst spojených s bitvou, která natočili autoři výstavy. Online verze výstavy bude na internetu k dohledání do konce roku 2021, doplnil mluvčí magistrátu.

V bitvě na Bílé hoře, která se odehrála 8. listopadu 1620, potlačila vojska habsburského císaře Ferdinanda II. povstání českých nekatolických stavů. Bitvě předcházela v roce 1618 pražská defenestrace. Zástupci stavů tehdy vyhodili místodržící z okna Pražského hradu. Začal tak 30 let trvající celoevropský konflikt, v němž se střetly katolické a protestantské země. Po skončení války se české země staly téměř na 300 let součástí habsburské monarchie.

Reklama

Doporučované