Hlavní obsah

Výstava Vlčina ukáže „vlčí“ obrazy výtvarnice Lenky Černoty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstavu s názvem Vlčina výtvarnice Lenky Černoty představí 18. srpna holešovická Bold Gallery.

Článek

Obrazy s tématem vlků vytvořila autorka klasickými výtvarnými nástroji i přímo vlastníma rukama, některé z nich na několik týdnů umístila do lesa a jejich osud pozorovala pomocí fotopasti. Její doposud největší výstavu mohou návštěvníci zhlédnout do 26. září.

„Lenku Černotu pokládám za výjimečně talentovanou autorku a její nevídaně autentické a přitom hluboké sepětí s přírodou mne fascinuje,“ uvedl zakladatel Bold Gallery Oldřich Hejtmánek.

Hluboký vztah k přírodě a téma vlka provázejí tvorbu autorky posledních několik let, vyvíjí se od realistických záběrů po abstrakci, která volně naznačuje vlčí pohled na svět. Její obrazy charakterizuje výrazná, až světelná barevnost. Nedílnou součástí pláten vrstvených a proškrabávaných zároveň jsou také expresivní poznámky, které mění tradiční obrazy v osobní mentální mapy.

Restrikce zavedené v souvislosti s koronavirem inspirovaly Černotu k umístění jejích obrazů do nepřístupných míst beskydských lesů, kde je nechává i několik týdnů zvířatům i přírodním podmínkám napospas. Jejich osud dokumentuje prostřednictvím fotopastí. „Kde jinde bych mohla vystavit obrazy než v lese. Zvířata jsou skvělí a bezcenzuroví diváci,“ řekla Černota, která pochází z myslivecké rodiny, která jí dala základ k úzkému sepětí s přírodou. „Fotopasti díky rodinnému zázemí znám, ale až v karanténě mne napadlo, že před ně dám obrazy,“ dodala autorka.

V tvůrčí cestě jí pomáhá i netypicky rozsáhlé vzdělání v několika oborech. Vedle pražské Akademie výtvarných umění dokončila také doktorandské studium na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě, kde vyvinula originální způsob přípravy pigmentu z odpadních metalurgických materiálů, na nějž získala patent. Studovala multimédia a sochařství na Akademii v polském Krakově a Fakultu restaurování Pardubické univerzity.

Reklama

Související témata:

Doporučované