Hlavní obsah

Vystřílel mešitu? Za mě zlatého bludišťáka. Nenávistné komenáře jsou trestný čin

Co stojí za nenávistnými komentáři na sociálních sítích podle sociologa?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle sociologa Daniela Prokopa řada lidí radikální činy považuje za normální a v českém prostředí je běžné spojovat muslimy s teroristy nebo popisovat uprchlíky a migranty jako invazi. Příspěvkem nebo komentářem na sociální síti mohou ale lidé spáchat trestný čin.

Článek

Na sociálních sítích v Česku se po teroristickém útoku ve dvou mešitách na Novém Zélandu strhla lavina nenávistných komentářů. „Vystřílel mešitu? Za mě zlatého bludišťáka. Schválně na kolik měsíců dostanu ban teď“ nebo „Víc takových lidí, muslimové se tu nemají co roztahovat a cpát nám jejich víru“. A podobných článků se pod texty o útoku objevovalo velké množství.

Sociolog Daniel Prokop pro Televizi Seznam řekl, co podle jeho názoru může stát za nenávistnými komentáři. „Terorista používá rétoriku, která popisuje uprchlíky a migranty jako invazi, invazní vojáky a slučuje muslimy s terorismem,“ říká Prokop. Podle něj je takový názor v českém prostředí běžný, vyjadřuje jej prezident Miloš Zeman, ve Spojených státech pak prezident Donald Trump. Taková rétorika se podle slov sociologa poté stává normální a řada lidí tak i radikální čin může považovat za normální.

Příspěvkem nebo komentářem na sociální síti mohou lidé spáchat trestný čin. Některými tvrzeními se mohou dopustit například pomluvy, křivého obvinění, hanobení národa a rasy nebo šíření poplašné zprávy.

Reklama

Doporučované