Hlavní obsah

„Vysvětlete úplatky, nebo odejděte,“ vzkazují špičky ODS radnímu z Prahy 8

K případu týkajícímu se radnice Prahy 8 se vyjádřil i šéf ODS Petr Fiala: „Využívat kritické situace k vlastnímu obohacení je prostě lidsky odporné.“

Reklama

Radnice svolává ke kauze Seznam Zpráv mimořádné jednání. „Makáme tady čtrnáct dní. Dvanáct hodin denně. Sbíráme roušky, rozvážíme je a teď je to ‚v hajzlu‘. Všichni nás budou mít za zloděje,“ říká místostarosta Jiří Vítek.

Článek

Seznam Zprávy zdokumentovaly, jak v době nouzového stavu, tedy bez výběrového řízení, domlouvá prostředník úplatek pro sebe a radního Prahy 8 Josefa Slobodníka z ODS v zakázce na dezinfekci veřejných prostor. Slobodník sice k případu nechtěl odpovídat, nicméně konkrétní indicie v kauze naznačují, že s Jurajem Pavlem jednali v souladu.

Zastupitelský klub TOP 09 a STAN vyzval Josefa Slobodníka, aby vyvodil politickou odpovědnost a rezignoval na funkci radního Prahy 8. Pirátský poslanec Lukáš Černohorský podal na obchodního zástupce Huawei Juraje Pavla trestní oznámení.

Špičky ODS mají jasno

„Celá reportáž na mě působí až neuvěřitelně. Když odhlédnu od jednoznačně protiprávní roviny, tak v době krize, mi uvedené jednání přijde lidsky jako naprosto neomluvitelný hyenismus,“ reagovala na reportáž předsedkyně pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija. „Kolegové z Prahy 8 mají co vysvětlovat,“ vzkázala stranickým kolegům.

Zde si můžete poslechnout záznam jednání o úplatku:

Vysvětlení žádá i předseda pražské ODS Tomáš Portlík. „Pokud se podezření prokáže a pan radní dostatečně celou záležitost nevysvětlí, budu postupovat nekompromisně. Rezignace je v takovém případě minimum.“

Nekompromisní je i předseda ODS Petr Fiala. „Pokud jsou informace z médií pravdivé, je to naprosto nepřijatelné a odsouzeníhodné jednání. Nejde jen o politickou či trestněprávní stránku věci. Využívat kritické situace k vlastnímu obohacení je prostě lidsky odporné.“

Pavla Novotného, starostu Řeporyjí a vlivného člena ODS, informace týkající se radního z Prahy 8 prý nepřekvapila. Oblastní sdružení je podle něj roky dušené „psychopatem“ Martinem Cibulkou, kterého „se všichni bojí“. „Celá regionální i celostátní ODS čeká na vyjádření obsáhlejší, než je „radnice od pánů nic nekoupila“.

Starosta: Jsou to vykonstruované domněnky

Na radnici Prahy 8 vládne koalice tří celků. ODS + Svobodní, TOP 09 + STAN a Patrioti pro Prahu 8. Svobodní v reakci na zveřejněnou reportáž žádají vymazání názvu své strany z vedení městské části Praha 8. „Žádný náš člověk není v zastupitelském klubu a nikdo z kandidátky už dnes není naším členem. S touto kauzou nemáme nic společného,“ oznámil předseda strany Libor Vondráček.

Starosta Prahy 8 za ODS Ondřej Gros na žádost o rozhovor nereagoval. Místo toho poslal Seznam Zprávám prohlášení, v němž se ohrazuje proti „neprokázaným a vykonstruovaným“ domněnkám, které prý v reportáži zaznívají. „Na základě rozhovoru dvou lidí, přičemž ani jeden z aktérů nemá nic společného s městskou částí Praha 8, vytváří Janek Kroupa iluzi, že krizový štáb porušuje zákon,“ píše Gros.

Zde si můžete přečíst, jak reagoval na otázky radní Slobodník:

Ve svém vyjádření uvedl, že radní Slobodník, jako člen krizového štábu, obdržel nabídku na možnost prostorové dezinfekce, kterou městská část nyní musí provádět jako prevenci v boji s koronavirem. „Radní Slobodník proto zcela logicky požádal o zaslání ceníku k zařízení kombinujícímu dezinfekci ozonem s fogací studenou párou biocidního roztoku e-dison. Stalo se tak e-mailem dne 20. 3. 2020,“ uvádí starosta Gros. Nutno dodat, že radní Slobodník tuto poptávku odeslal ze své soukromé adresy, nedokáže vysvětlit proč.

„Dne 23. března 2020 večer přišla e-mailem cenová nabídka. Dne 24. března radní Slobodník tuto nabídku přeposlal dalším členům krizového štábu – místostarostovi Jiřímu Vítkovi, který má v gesci bezpečnost a krizové řízení, a panu Davidu Strakovi, jenž je vedoucím odboru bezpečnosti a krizového řízení ÚMČ Praha 8. Společně jsme nabídku posoudili a vyhodnotili, že je pro městskou část drahá, proto jsme se touto nabídkou dále nezabývali. Tím pro MČ Praha 8 celá záležitost skončila,“ uvádí starosta Prahy 8 Gros.

Nabídka na dezinfekci prostor však přestala po schůzce, kterou zdokumentoval reportér Janek Kroupa, platit proto, že firma toto čištění nabízející se na zakázce odmítla podílet za korupčních podmínek, jak je definoval prostředník od radního Josefa Slobodníka (jde o Juraje Pavla, obchodníka z firmy Huawei, spolupracujícího s veřejným sektorem).

Hřib: Podobné praktiky nelze tolerovat

Případ komentoval na sociální síti i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Podobné praktiky nelze tolerovat, a už vůbec ne v době nouzového stavu! Panu starostovi Grosovi z této městské části jsem proto napsal následující dopis s jasnými požadavky k objasnění a vyřešení situace,“ uvedl Hřib.

Koaliční partneři: Radnici musíme očistit

TOP 09 a STAN požadují krom rezignace Slobodníka audit všech smluv souvisejících s pandemií koronaviru a zaměřit se chtějí speciálně na ty, které radní dozoroval. „Vzhledem k pochybnostem, které v reportáži zazněly, požadujeme i hloubkový audit hospodaření odboru informatiky,“ stojí v prohlášení.

Jednat se bude také u Patriotů pro Prahu 8. Ti zase vyčkají, s čím přijde ODS.

„Musí přijít s něčím, co pro nás bude přijatelné. Policie to může vyšetřovat měsíce, ale my potřebujeme očistit úřad co nejdříve,“ shrnul předseda Patriotů Jiří Vítek. Z reportáže byl prý opařený. „My tu čtrnáct dní makáme, dvanáct hodin denně sbíráme roušky, rozvážíme je a teď je to všechno prakticky ‚v hajzlu‘. Když to řeknu na rovinu, všichni nás teď budou mít za zloděje.“

Opozice žádá svolání mimořádného zastupitelstva.

„Je zjevné, že došlo minimálně k přípravě nebo pokusu trestného činu,“ domnívá se zastupitel klubu Osmička žije Tomáš Němeček. Podle něj radní Slobodník udělal minimálně mimořádnou chybu v tom, že se s oním prostředníkem zapletl. „Je nutné, aby Praha 8 velmi pečlivě vyúčtovala dotaci 31 milionů korun, kterou získala od magistrátu na boj s koronavirem.“

Případ budeme dál sledovat.

Reklama

Doporučované