Hlavní obsah

Výzkum léků připomíná hru. Když uděláte chybu, přijdete o všechno

Hostem Magazínu Byznys byl úspěšný český chemik Pavel Majer.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to úspěch českých chemiků. Látku, kterou uvařili, dostali první tři pacienti s rakovinou. Žijí v různých částech Spojených států, společné mají jen DRP-104.

Článek

Tři písmena, tři čísla. Zkratka DRP-104 označuje látku, která dokáže zamezit růst nádorovým buňkám. Na jejím vývoji se kromě týmu z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd podíleli američtí experti z Univerzity Johnse Hopkinse z Baltimoru.

Všechno jde dobře, ale zároveň není vyhráno, popisuje šéf týmu, český chemik Pavel Majer, jejich současnou pozici. Látka se po schválení americkým dohledovým úřadem FDA dostala k první pacientům. „Připomíná to známou hru Chcete být milionářem. Když uděláte chybu, a třeba i v posledním kole, všechno ostatní prohráváte,“ vysvětluje Pavel Majer.

Testování řídí americká farmaceutická firma Dracen. Právě proto se odehrává ve Spojených státech. Společnost Dracen Pharmaceuticals zakoupila práva na použití DRP-104 od Ústavu organické chemie a biochemie. Coby slibný projekt jej investoři v roce 2018 podpořili 40 miliony dolarů.

I tým v Praze se za poslední dva roky výrazně posunul dál. Mimo jiné připravil dvě záložní látky, které by mohly – v případě, že by první látka selhala –tu původní nahradit. Právě na ně v Ústavu organické chemie a biochemie sepisují patentovou přihlášku.

Pavel Majer

Český chemik, po studiích na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy začínal v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Poté působil v USA na National Cancer Institute ve Fredericku ve státě Maryland. V roce 1998 odešel do farmaceutického průmyslu, kde u dvou různých firem pracoval jako vedoucí týmů v medicinálně chemických laboratořích. V USA strávil 20 let.

V roce 2011 se vrátil do Prahy, opět do Ústavu organické chemie a biochemie. Vybudoval vědecko-servisní skupinu Drug Discovery, kterou řídí.

„Za poslední dva roky jsme objevili mnohem víc o tom, jak naše původní látka funguje. Zejména je velice nadějný její synergismus s tzv. imunoterapií. To je moderní léčba, která ale funguje jen u některých pacientů,“ říká Pavel Majer.

Z DRP-104 by tak v budoucnu mohl být lék na nejběžnější druhy rakoviny, například nádory prsu nebo tlustého střeva. Vědci o něm mluví jako o tzv. proléčivu, které v těle pacientů uvolňuje účinnou látku, tzv. DON.

DON je přírodní látka původně získaná z půdní bakterie, která se vyskytuje v Peru v Jižní Americe. Vědci prokázali, že dokáže rakovinné buňce zablokovat přísun zásadního stavebního kamene, tedy dusíku. Zároveň ale je příliš toxická a ničí i zdravé buňky zažívacího ústrojí. Čeští medicinální chemici ji dokázali upravit tak, aby omezili její vedlejší škodlivé účinky.

Reklama

Doporučované