Hlavní obsah

Výzkum vedený mladou Češkou se dostal na titulní stranu časopisu Science. Přepíše i učebnice

Rozhovor s vědkyní Zuzanou Musilovou.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Doktorka Zuzana Musilová společně se svým mezinárodním týmem přišla s objevem, který se dostal na titulní stranu prestižního vědeckého časopisu Science. Vědecký tým, který vedla, odhalil, že hlubokomořské ryby vidí barevně.

Článek

Vědci zkoumali genomy ryb zodpovědné za vidění a odhalili, že hlubokomořské ryby vidí velmi dobře barevně. Jsou dokonce schopny rozlišovat odstíny barev, které lidské oko nevidí.

Objev je významný proto, že rozšířil vědecké poznání o životě zvířat ve velkých hloubkách. Především ale přinesl nové informace o fungování oka obratlovců obecně. Objev tak odhaluje mnohé i o fungování lidského oka, podle Musilové tak nyní budou muset být některé informace přepsány i v učebnicích pro střední školy.

Objev podle ní ale otevřel mnoho dalších otázek. „Dál bude nutné zpracovat zejména fyziologickou podstatu zraku,” říká Musilová. „A potom se hlavně podívat, jak je to tam propojené nervově, protože to bude zásadní pro odvození toho, jak přesně zrakový systém funguje.”

Ve výzkumu zrakového systému chce proto Musilová se svým týmem pokračovat i v budoucnu. Rozšířit ho chce i na jiné než hlubokomořské ryby, včetně těch českých.

Reklama

Související témata:

Doporučované