Hlavní obsah

Významný barokní grafik Hollar volně ke stažení: Památník národního písemnictví spustil unikátní on-line výstavu

Památník písemnictví na webu vystavuje dílo významného barokního grafika Václava Hollara.Video: Klára Galová

 

Reklama

Sbírka více než 200 děl významného barokního grafika Václava Hollara je veřejnosti přístupná online. Může ji do konce roku volně využívat i v tiskové kvalitě.

Článek

Významná sbírka děl slavného barokního rytce a grafika Václava Hollara je do konce roku volně přístupná na webu Památníku národního písemnictví. Kolekce s názvem Wenceslaus Hollar Bohemus - Řeč jehly a rydla obsahuje kolem 200 grafických listů a zcela ojediněle je poskytnuta veřejnosti k volnému užití a v plné tiskové kvalitě.

Na letošní rok připadá několik Hollarových výročí. Život zasvětil ryteckému zobrazování harmonických námětů v neklidném válečném období 17. století. V tomto roce uplyne 410 let od Hollarova narození, 340 let od jeho úmrtí a 390 let od doby, kdy jako dvacetiletý opustil rodnou Prahu a natrvalo odešel do ciziny. Během svého tvůrčího období vytvořil kolem 400 přípravných kreseb a 3000 leptů, jež se staly středem pozornosti mnoha evropských i mimoevropských sběratelů a kulturních institucí.

Právě k těmto výročím připravil Památník národního písemnictví výjimečnou možnost stáhnout si Hollarovy lepty. Na virtuální výstavě je možné spatřit soubor, který je zastoupen ve fondech tří význačných sběratelů a postav české kultury konce 19. a první poloviny 20. století, jež dosud stály stranou badatelského zájmu - Jiřího Karáska ze Lvovic, Jarmila Krecara z Růžokvětu a Arno Sáňky.

Představuje se také široký okruh témat s náměty městských vedut, krajin, žánrových výjevů, portrétů, karikatur či mytologických, historických i politických událostí. Součástí sbírky jsou grafiky zachycující rostlinné, zoomorfní či jiné přírodopisné motivy. Velká část leptů se věnuje i dobové kostýmní tvorbě. Hollarova výstava je první z těch, které ze svých fondů památník plánuje uspořádat.

Reklama

Související témata:

Doporučované