Hlavní obsah

Vzdejte se svého titulu. Univerzita Palackého apeluje na opisujícího komunistu Ondráčka

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Disertační práci komunista vypracoval na téma „Násilí jako sociálně patologický jev v rodině“.

Reklama

Univerzita Palackého v Olomouci vyzvala poslance Ondráčka, aby přestal používat doktorský titul, který v roce 2011 nabyl neoprávněně.

Článek

Je to jen několik dní, co Univerzita Palackého v Olomouci potvrdila, že poslanec Zdeněk Ondráček je plagiátor. Neoprávněně na tamní právnické fakultě získal titul Ph. D., když před osmi lety opsal velkou část své disertační práce. Univerzita jej nyní vyzývá, aby se titulu dobrovolně vzdal.

„Univerzita Palackého v Olomouci apeluje, aby držitel akademického titulu, jenž byl doložitelně získán v rozporu s etickými pravidly, rezignoval na jeho užívání a na prospěch z něj plynoucí. V tomto smyslu univerzita osloví konkrétní osobu, které se záležitost týká, byť se jedná o akt nad rámec stávajícího zákona,“ vyplývá z tiskové zprávy.

Titulu, který Zdeněk Ondráček získal v roce 2011, ho sama univerzita zbavit nemůže – uplynula totiž zákonná lhůta, po kterou mohla zahájit speciální řízení. Formálně už tak doktorem zůstane.

Sám komunistický poslanec ve čtvrtek na telefony Seznamu nereagoval.

Zdeněk Ondráček, který v roce 1989 jako příslušník SNB zasahoval obuškem proti studentům na protirežimních demonstracích, získal doktorát v roce 2011– prací s názvem „Násilí jako sociálně patologický jev v rodině“.

V té době už měl magisterský diplom z pedagogické fakulty Univerzity v Hradci Králové, a také titul doktora práv z policejních akademií v Praze a Bratislavě.

Na opsané pasáže poprvé v říjnu upozornil server iDnes.cz i Seznam. Ten nalezl opsané pasáže nejméně na 23 stranách celkem 155stránkového textu.

Podezření pak potvrdila i sama univerzita. Z výsledku kontroly, o které informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková, vyplynulo, že většinu teoretické části jeho práce, jež tvoří více než polovinu textu, sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době jejího vzniku známé.

„Zdeněk Ondráček ve své disertaci porušil citační zásady, neuvedl citované zdroje nebo je uvedl nepřesně či nesprávně. Většinu teoretické části, která tvoří více než polovinu textu, sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době jejího vzniku známé, aniž by je sám analyzoval nebo kriticky posoudil jejich vztahy a souvislosti. Pouze je ve výčtech uvádí,“ uvedla mluvčí univerzity.

Odborníci z univerzity tak na základě výsledků kontroly této práce došli k závěru, že Zdeněk Ondráček porušil zásady a zvyklosti tvůrčí vědecké práce, které obsahuje etický kodex zaměstnanců a studentů UP. Porušil zejména zásady pro tvůrčí činnost. „A to tím, že necitoval některé použité zdroje, některé zdroje nesprávně citoval a teoretická část je kompilací dříve publikovaných poznatků,“ řekla Sýkorová Dvorníková.

Reklama

Související témata:

Doporučované