Hlavní obsah

Vznik výstavy Sluneční králové popisují komentované prohlídky

Foto: Seznam Zprávy

Praha.

Reklama

Do příprav rozsáhlé egyptologické výstavy Sluneční králové mohou lidé nahlédnout v Národním muzeu v Praze.

Článek

Lektoři při komentovaných prohlídkách představí jak podobu sálů, kam se brzy na několik měsíců „nastěhují“ nejvýznamnější objevy českých egyptologů v Abúsíru, tak práci dalších odborníků, kteří se na výstavě podíleli. Prohlídka Jak se tvoří výstava se do konce července koná každý den od 10:30 a 14:30. Výstava Sluneční králové začne koncem srpna a potrvá do 7. února.

Nynější prohlídku uvádí model původní podoby královského pohřebiště v Abúsíru. Čeští egyptologové v lokalitě působí od přelomu 50. a 60. let. Takzvaní Sluneční králové byli panovníci 5. dynastie, kteří své pohřební komplexy postavili v Abúsíru v 25. až 24. století př. n. l. a uctívali slunečního boha Rea.

První ze sálů má podle lektorky Venuše Makrlíkové za pár týdnů návštěvníky „vtáhnout“ do atmosféry. Nyní v něm z projekce hovoří hlavní autor, egyptolog a afrikanista Pavel Onderka, o tvorbě výstavy, která přinese zhruba 350 sbírkových předmětů z 3. až 1. tisíciletí př. n. l. Makrlíková podotkla, že vedle originálů zapůjčených z Egypta jich část doputuje z německých muzeí a tuzemských sbírek. Návštěvníci si za pár týdnů prohlédnou například sochy panovníka Raneferera, princezny Šeretnebtej, ale i keramiku a texty.

Starověké exponáty doprovodí například již stojící makety tří pyramid, uvnitř kterých bude 3D projekce. Lidé také „vstoupí“ do skalní hrobky princezny Šeretnebtej z období 2500 až 2350 let př. n. l., kterou čeští egyptologové objevili v roce 2012. Největší ze sálů patří zádušnímu chrámu a staroegyptským představám o posmrtném životě.

Makrlíková uvedla, že na výstavě spolupracuje 113 lidí ze 16 různých profesí. Ty také komentované prohlídky představují, včetně toho, co pro ně práce na výstavě obnášela.

Barevně bude prostor, který zabírá více než tisíc metrů čtverečních, laděn do žluté, zlaté a modré. Makrlíková dodala, že například muzejní lektoři by podle odhadů měli výstavou při školních programech provést asi 23 000 studentů a žáků.

Z vystavených předmětů bude zhruba 80 těch, které v Abúsíru objevili čeští egyptologové. Rozsáhlá výstava má připomenout loňských sto let od prvních egyptologických přednášek v Československu i prezentovat práci českých egyptologů. Výstava vyjde celkem na zhruba 50 milionů korun, přípravy zabraly několik let. Původně měla začít na konci června, zpozdila ji však koronavirová krize.

Reklama

Doporučované