Hlavní obsah

Vznikající dálnice D55 vydala na Uherskohradišťsku archeologům vzácné nálezy

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Záchranný archeologický výzkum v úseku D55 mezi Babicemi a Starým Městem skončil s 206 nálezy. V navazujícím úseku stavby mezi Starým Městem a Moravským Pískem naopak archeologové začali teprve pracovat.

Článek

V úseku stavby dálnice mezi Starým Městem a Moravským Pískem začali archeologové pracovat zhruba před měsícem a už nyní mají prozkoumáno několik stovek objektů z různých období.

„Většina nalezených objektů tvoří vyšší struktury, což jsou tehdejší domy. Máme například zachycený úžasný celý půdorys 30 metrů dlouhého domu, který patří pravděpodobně kultuře s lineární keramikou. Dále jde o několik dalších sídlištních komponent z doby kamenné. Je velice zajímavé, že se zde setkáváme s jižní větví popelnicových polí, kulturou velatickou, která byla následně v pozdní době bronzové vystřídána slezskou kulturou ze severu. Pohybujeme se tedy v území, které tvořilo trychtýř, kde se kultury krásně prolínaly,“ uvedl vedoucí záchranného archeologického výzkumu Miroslav Popelka. Velmi vzácným nálezem jsou podle něj hrnečky z pozdní doby kamenné, také například žárový hrob u Nedakonic, který ukrýval sedm neporušených nádob z doby bronzové.

Nově vznikající úsek dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem v délce 8800 metrů je jedním ze souboru staveb, které po svém dokončení vytvoří ucelenou dálnici. „Stávající dvoupruhové uspořádání silnice I/55 přestává být kvůli narůstajícím intenzitám provozu kapacitně dostačující. Současná I/55 a taktéž II/427 navíc procházejí zastavěným územím obcí, takže vybudování D55 v nové trase přispěje ke zvýšení bezpečnosti obyvatel,“ uvedla Lucie Trubelíková ze zlínského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Po dálnici D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem by se řidiči měli poprvé projet v roce 2024. Součástí stavby je vybudování devíti mostů, dvou mimoúrovňových křižovatek a protihlukové stěny v délce 456 metrů. Předpokládaná výše investice je 2, 6 miliardy korun bez DPH. „Aktuálně zde stále probíhají přípravné zemní práce, skrývka ornice a výběrové řízení na hlavního zhotovitele stavby. Předpoklad zahájení stavby je na podzim tohoto roku,“ uvedla Trubelíková.

Po kompletní dostavbě by měla dálnice D55 v budoucnu propojit střední, jihovýchodní a jižní Moravu. Dlouhá bude přes 100 kilometrů, u Břeclavi se napojí na dálnici D2.

Reklama

Doporučované