Hlavní obsah

„Vztahy s Českem jsou zkalené,“ vzkazuje Rusko uprostřed další kauzy

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin s mluvčím Kremlu Dmitrijem Peskovem.

Reklama

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes označil nynější rusko-české vztahy za zkalené. Kontakty s českým vedením se podle něj v nejbližší době neplánují. Peskov podle Interfaxu komentoval vztahy s Českem na pozadí špionážních skandálů.

Článek

„Vztahy s Českem byly v poslední době zkaleny známými události, jistými nepřátelskými kroky, podniknutými na úrovni městských a ústředních orgánů. Nepochybně to všeobecně poznamenalo naše bilaterální vztahy,“ řekl novinářům mluvčí prezidenta Vladimira Putina v odpovědi na dotaz, jak by charakterizoval vztahy s Českem s ohledem na špionážní skandály z poslední doby.

„Zatím se nějaké bilaterální kontakty na vysoké či nejvyšší úrovni neplánují,“ poznamenal Peskov. Dodal, že Rusko usiluje o dobré vztahy a spolupráci se všemi zeměmi, včetně ČR.

Interfax připomněl úterní zadržení poradce šéfa Roskosmosu, bývalého novináře Ivana Safronova, kterého podle obhájců ruská kontrarozvědka (FSB) podezírá z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Agentura připomněla také spekulaci o chystaném útoku na pražské politiky, po které Praha vyhostila dva ruské diplomaty a Moskva reagovala recipročně.

Peskov podle agentury TASS uvedl, že Safronovův případ nevyžaduje, aby do něj prezident Putin zasáhl. „Prezident má takovou možnost, ale toto pro něj není téma,“ odpověděl na otázku, zda si šéf státu nemůže vyžádat od FSB podrobnější informace. Případ podle mluvčího nelze hodnotit na základě emocí, jak nyní činí desítky komentářů a názorů v médiích; rozhodnout o vině podle něj může jen soud. Vybídl také neplést si reakci vlivných médií s reakcí společnosti.

Peskov se zdržel vyjádření k dotazům, jak Safronov mohl projít prověrkou při zaměstnání v Roskosmosu a proč šéf Roskosmosu nebyl varován před údajným agentem cizí rozvědky. „Nemyslím, že můžeme nějak hodnotit metody zvláštních služeb, a nemyslím si, že zástupci zvláštních služeb budou s vámi tyto metody posuzovat,“ řekl Peskov novinářům.

„Budeme doufat,“ odpověděl ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov podle agentury TASS na otázku, zda případ Safronov neovlivní vědeckou a technickou spolupráci Moskvy a Prahy.

Reklama

Doporučované