Hlavní obsah

Wajda a Körner dostanou na filmové škole cenu AČFK

Foto: Seznam Zprávy

Radana Korená je předsedkyní Asociace českých filmových klubů a ředitelkou festivalu Letní filmová škola v Uherském Hradišti.

Reklama

Výroční cenu Asociace českých filmových klubů (AČFK), která je pořadatelem Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti, letos na LFŠ dostane in memoriam jedna z nejvýznamnějších postav polské kinematografie Andrzej Wajda.

Článek

„Oceněna bude také jeho životní partnerka a herečka i autorka kostýmů Krystyna Zachwatowicz-Wajdová, která však do Uherského Hradiště ze zdravotních důvodů nedorazí. Nepřijede ani další oceněná, německá herečka Hanna Schygullová. Cenu dostane v sobotu i scenárista Vladimír Körner,“ řekla ředitelka LFŠ Radana Korená.

Režiséru Wajdovi je věnována jedna z hlavních sekcí letošního programu. Jeho manželka měla na přehlídku přijet, lékaři jí to však nedoporučili kvůli velkým vedrům a jejímu věku, je jí 90 let. Cenu v neděli převezme docent univerzity v Krakově a odborník na tvorbu Andrzeje Wajdy Rafał Syska.

Schygullová, která proslula především jako protagonistka filmů Rainera Wernera Fassbindera, nemůže přijet kvůli zraněné noze. LFŠ nabídne výběr jejích filmových rolí a Cinekoncert, při kterém budou uvedeny krátké filmy režírované Schygullovou, doprovodí je sicilská hudebnice Etta Scollová, která také za herečku převezme cenu.

Tvorbu Körnera představí pásmo krátkých a středometrážních filmů, také šest snímků natočených podle Körnerových scénářů jako Údolí včel, Adelheid či Cukrová bouda. Další cenu dostane člen AČFK Radek Pernica.

Loni dostali Výroční ceny AČFK režisér Hynek Bočan, polský režisér Lech Majewski i slovenský herec Milan Lasica. Letošní 46. ročník LFŠ začal a potrvá do středy 12. srpna.

Reklama

Doporučované