Hlavní obsah

Wariot Ideal dnes v Praze zahájí taneční a divadelní Bazaar Festival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Inscenace Hlubina od českého tvůrčího seskupení Wariot Ideal dnes v pražském Divadle X10 zahájí 7. ročník tanečního a divadelního Bazaar Festivalu.

Článek

Setkání inovativních a nezávislých tvůrců ze střední a východní Evropy potrvá na různých místech Prahy do 30. srpna. Členové Wariot Ideal nahradili původně avizovanou petrohradskou experimentální divadelní skupinu AKHE Engineering Theatre. Ruští umělci nemohou dorazit kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Wariot Ideal působí na české nezávislé scéně od roku 2009. Tvůrčí seskupení tvoří stabilní jádro - mim Vojta Švejda, skladatel Jan Kalivoda, světelný designér a scénograf Jan Dörner a produkční Milena Dörnerová. Věnují se mnoha uměleckým žánrům, mimo divadla i filmu, zvuku, hudbě a světelnému designu i výstavám svých výtvarných prací.

„Z představení Hlubiny může být stejně tak nadšený divák, který dosud chodil pouze na klasickou činohru, jako absolvent katedry alternativního a loutkového divadla. Soubor do svého rituálu zve všechny, aniž by musel cokoli vysvětlovat. V současném divadle – ale i celé společnosti – je to výjimečný úkaz,“ uvedl Ondřej Škrabál v čtrnáctideníku A2.

Téma letošního Bazaar Festivalu se ptá Jsme krajina? a jeho organizátoři pozvali vedle umělců vědce z klimatologie. Program nabídne několik divadelních a tanečních představení.

Za taneční událost letošního ročníku je považován počin polské choreografky a performerky Agaty Siniarské. Její představení You are safe v divadle Ponec rozkládá stereotypní představu o ženě - stvořitelce. Hvězdami divadelní scény by mělo být slovinské duo Leja Jurišić & Marko Mandić s představením Together, které se uskuteční v zahradě studia Alta.

Bazaar festival je na pražské scéně od roku 2015. Jeho dramaturgie se soustředí na tvůrce nezávislé scény střední a východní Evropy a od roku 2019 i Blízkého východu. Loni se kvůli pandemii uskutečnil v on-line verzi. Více informací se nachází na stránkách festivalu.

Reklama

Doporučované