Hlavní obsah

Washington se mění v pevnost, blíží se Bidenova inaugurace

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci Národní gardy chrání americký Kapitol.

Reklama

Demokrat Joe Biden se už ve středu ujme úřadu nejmocnějšího muže na světě při slavnostním ceremoniálu. Donald Trump se inaugurace sice nezúčastní, ale jeho příznivci a pravicoví extremisté vyhrožují násilím.

Článek

Nově zvoleného prezidenta Joea Bidena čeká ve středu přinejmenším neobvyklá inaugurace. Ve Washingtonu bude na průběh slavnostního ceremoniálu dohlížet kolem 20 000 příslušníků policejních sborů, Národní gardy a tajné služby. Kromě toho je omezený počet lístků na tribuny, které budou obklopovat Bidena, až bude skládat přísahu do rukou předsedy Nejvyššího soudu.

Ve Washingtonu budou také před velkou událostí a během ní na 48 hodin uzavřeny čtyři velké mosty přes řeku Potomac pro auta i chodce. V ulicích poblíž Kapitolu jsou umístěny barikády či ploty. Sociální síť Facebook ve středu zablokuje uživatelům možnost svolávat akce v blízkosti důležitých vládních budov v metropoli. Do 22. ledna také zakázala veškerou reklamu týkající se zbraní.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) varoval, že se mohou opakovat násilné události, které provázely Bidenovo potvrzení do úřadu americkým Kongresem, při nichž zemřelo šest lidí. Výstrahu ovšem nevydal jen pro Washington, ale i pro dalších 50 vládních budov jednotlivých amerických států.

Například Maryland, Nové Mexiko či Utah kvůli tomu vyhlásily nouzový stav. Kalifornie, Pensylvánie, Michigan, Virginie, Washington a Wisconsin zase aktivovaly své národní gardy. Texas od soboty do středy uzavře budovu a sídlo tamní vlády. Odborníci se domnívají, že násilnosti hrozí hlavně ve státech, které zažily napínavé či těsné volební souboje. V Michiganu postavili kolem vládní budovy dvoumetrový plot a policisté ji budou hlídat nejméně do poloviny února.

Biden hodlá krátce po svém nástupu do úřadu 20. ledna podepsat řadu exekutivních příkazů, jimiž zruší značnou část nejkontroverznějších rozhodnutí svého předchůdce Donalda Trumpa, což by mohlo podnítit další nevoli.

Bidenovy plánované exekutivní příkazy

- Připojí USA zpět k Pařížské klimatické dohodě.

- Zruší imigrační omezení vůči občanům z některých muslimských zemí.

- Zavede povinné nošení ochranných roušek uvnitř federálních budov a při cestování mezi jednotlivými státy.

Bidenův tým již vyzval Američany, aby kvůli inauguraci necestovali, ale vychutnali si ji z pohodlí domova prostřednictvím televizních obrazovek. Čeká je i vystoupení Lady Gaga či Jennifer Lopezové.

Podle BBC je možné, že první protesty začnou už v neděli. Měly k nim vyzývat příspěvky na sociálních sítích v protrumpovských a krajně pravicových skupinách. Některé skupiny od nich naopak odrazují s odvoláním na vysoké zabezpečení měst či s tvrzením, že jde o policejní pasti.

Zatímco celá Amerika obrací pohled ke středečnímu dni, odborníci na extremismus varují, že útok na sídlo amerického Kongresu a chystané násilnosti mohou být jen počátkem nadcházejících problémů. Experty znepokojují zprávy, které se šíří sociálními sítěmi, o narůstající frustraci části Američanů.

Zablokování dosluhujícího prezidenta řadou sociálních sítí navíc může vést k potenciální radikalizaci. Po Facebooku, Twitteru či Parleru se extremisté přesouvají na Telegram, kde otevřeně oslavují masové vrahy či taktické návody k útokům, píše CNN.

„Nebude to před inaugurací, ale měli bychom se obávat toho, co přijde po ní,“ uvedl pro CNN Oren Segal, ředitel Centra pro extremismus spadajícího pod neziskovou organizaci Liga proti hanobení. Nyní jsou podle něj extremisté opatrnější, protože se obávají sledování.

Protesty v Kapitolu podle něj mohou vznítit masové protivládní hnutí. Očekává, že po Bidenově inauguraci budou jeho vládu dál napadat jako „nelegitimní“, kvůli dlouhodobé rétorice Donalda Trumpa, který opakovaně napadal výsledek prezidentských voleb.

V souvislosti s událostmi prolomení Kapitolu, které zapříčinila tvrdá bezpečnostní opatření, už byly zatčeny desítky lidí a Donald Trump kvůli nim podruhé čelí impeachmentu za „podněcování vzpoury“.

Reklama

Doporučované