Hlavní obsah

Weby, aplikace, hry. Afghánské programátorky se vrhly na vzdělávání

Afghánky si práci hledají jen s obtížemi, většinou nemohou bez mužského doprovodu opustit dům. Programátorky ale pracují z domova.Video: AP

 

Reklama

Na osmdesát Afghánek se věnuje programování v ryze dívčí škole ve městě Herát. Zaměřují se hlavně na výukové programy a hry.

Článek

Neobvyklé zaměstnání bořící genderové předsudky má asi 80 žen v afghánském městě Herát. Ve striktně dívčí vývojářské škole pracují vůbec první programátorky. Ženy většinou nesmí ani opustit dům, natož pracovat. Programování by ale mohlo být vhodnou alternativou, Afghánky mohou na počítači pracovat z domova.

Vývojářky se věnují kódování webových stránek, aplikací a her. Jedna z nich má třeba zvýšit povědomí o boji proti drogám. V plánu jsou další edukační a osvětové programy.

Manažer projektu Hasib Rassa uvádí, že cílem projektu je umožnit ženám, aby se naučily programovat. „Není pro ně jednoduché najít si práci. Venku by se potkávaly s muži. Takže tohle je pro ně jednodušší, naučit se programovat a mít doma laptop, dostávat úkoly a vydělávat peníze,” uvedl Rassa.

O snaze Afghánek se prosadit svět slyšel už loni v červenci, kdy se tým afghánských žen vypravil na robotickou olympiádu v USA. Dívky chtěly tehdy světu dokázat, že se v jejich zemi jenom neválčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované