Hlavní obsah

WeWork sundal z čela svého zakladatele. Hodnota firmy dál padá, vstup na burzu v nedohlednu

Start-upy na burze. Rozhovor s analytikem Komerční banky Janem Šafránkem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za dekádu vybudoval miliardový start-up – coworkingovou společnost WeWork. Teď měla vstoupit na burzu. Nepovedlo se.

Článek

Posledních pár metrů na vrchol nezvládl. Místo slavného vztyčení vlajky rychlý pád. Adam Neumann z čela firmy odchází poté, co vypluly na povrch potíže firmy i jeho samotného.

WeWork je z jedné strany příběh skvělého nápadu na sdílení kanceláří, ve kterých každý den sedí přes 500 tisíc lidí ve víc než 100 městech ve 29 zemích světa, z té druhé příběh majitele, který ve firmě zaměstnával své rodinné příslušníky, sám vlastnil množství nemovitostí, které koupil za peníze z WeWorku, a pak mu je znovu za velké peníze pronajímal.

Právě proto přišla rošáda ve vedení, ani ta ale patrně hodnotu firmy nezachrání. A vstup na burzu se prozatím rozplývá. „Do konce roku to moc pravděpodobné není. Hodnota firmy bude dál klesat. To, že odstoupil ředitel, není řešení. Měl by odstoupit celý management, který byl za problémy spoluzodpovědný,” míní analytik Komerční banky Jan Šafránek.

Papírová hodnota firmy se strmě propadla během pár dní ze 40 miliard dolarů na 10 miliard, což je také částka, za kterou bude na burzu upsána. Pokud se se vylíže z problémů, upozorňuje Šafránek.

Start-upy na burze? Pevné základy i vzdušné zámky

Investoři teď k burzovním premiérám start-upů přistupují opatrněji. Například provozovateli alternativní taxislužby Uber se totiž IPO příliš nepovedl. Na druhou stranu Facebooku nebo Zoomu, který nabízí služby webového streamování, se po vstupu na burzu daří.

Podle Jana Šafránka záleží, na jak pevných základech firma stojí. Jestli má za sebou nějakou historii dosahování zisků, nebo jen rychlý růst tržeb: „U WeWork ty fundamenty nevidím. Hodnota firmy byla postavená neuvěřitelně vysoko a na nerealistických předpokladech,” hodnotí analytik.

Reklama

Doporučované