Hlavní obsah

WhatsApp hoaxy nezastavil. Nová opatření podle expertů stačit nebudou

Foto: https://pixabay.com

Ilustrační foto

Reklama

S aplikací WhatsApp si pohrává dezinformační vlna. Společnost proti ní již poněkolikáté zavádí rozsáhlé bezpečnostní kroky. Tentokrát se jedná o nejpřísnější limity předávání zpráv v její historii. Bude to stačit?

Článek

Prostřednictvím aplikace se sluchátkem ve znaku se neúprosně valí koronahoaxy. Pití vody jako prevence proti koronaviru a mnoho dalších hloupostí se lavinově šířilo mezi lidi a vyvolalo mnoho otázek ohledně efektivity algoritmů WhatsAppu.

Dva roky zpátky mohl uživatel předat zprávu až 250 skupinám najednou s tím, že každá skupina mohla mít maximálně stovku uživatelů. Pak se limit snížil na pět skupin, což vedlo podle WhatsAppu k omezení škodlivých zpráv až o jednu čtvrtinu.

Americká CNN nyní uvedla, že platforma vlastněná Facebookem stanovila nové limity pro sdílení zpráv. Zprávu, která již byla přeposlána pětkrát, lze nyní předat najednou pouze na jeden chat. Dezinformátoři by tak museli poslat jednu zprávu po druhé, aby se dostala k co největšímu počtu lidí.

Konec problému v nedohlednu

„Zaregistrovali jsme výrazný nárůst objemu předávání dezinformací,“ uvádí ve svém příspěvku na blogu WhatsApp. „Věříme, že je důležité zpomalit šíření těchto zpráv, aby WhatsApp zůstal místem pro osobní konverzaci,“ dodává.

Oproti Instagramu nebo Facebooku je chatování mezi uživateli na WhatsAppu šifrované, společnost tak nemá tušení, jaký obsah mezi nimi putuje. To je samozřejmě dobře pro uživatele, ale zároveň i pro šiřitele dezinformací. Existují sice kontroloři obsahu, ale na rozdíl od Facebooku nemá WhatsApp možnost připojit k podezřelým příspěvkům upozornění a vysvětlení.

A právě přes WhatsApp, stejně jako přes jiné platformy pro textové zprávy, se v posledních měsících šíří zprávy, které často obsahují směsice sporných tvrzení o koronaviru. Problém je nyní natolik akutní, že světoví vůdci naléhají na lidi, aby přestali sdílet neověřené informace pomocí aplikací.

Limity nestačí, varují odborníci

Profesorka Shakuntala Banajiová a její kolega Ram Bhat z jedné z nejznámějších vysokých škol v oblasti práva, ekonomie a společenských věd London School of Economics, studovali šíření dezinformací prostřednictvím WhatsAppu v Indii, kde v roce 2018 podvodné zprávy přispěly k více než tuctu lynčování.

Přísnější limity pro předávání zpráv měly být podle nich zavedeny již dříve. „Bez dalších opatření, jako je například možnost nahlášení, zakázání či stíhání uživatelů šířících dezinformace, se však toto nové opatření pro předávaný obsah projeví jako neúčinné,“ uvedli pro CNN

WhatsApp s ohledem na šířící se koronavirové dezinformace podnikl další kroky. Daroval například peníze organizacím ověřujícím informace, z nichž některé mohou provozovat účty, na které mohou lidé posílat zprávy. Platforma se také spojila se zdravotnickými organizacemi a vytvořili chatovací roboty, které mohou odpovídat na dotazy lidí o koronaviru.

Podle informací CNN pracuje WhatsApp také na nové funkci, která by uživatelům umožnila vzít přijatou zprávu, bezprostředně prohledat internet a zkontrolovat její obsah. Mluvčí společnosti uvedl, že funkce je ve fázi testování.

Reklama

Doporučované