Hlavní obsah

Uvolnění restrikcí nezaručuje rychlý růst ekonomiky, ukazuje Wu-chan

Foto: Profimedia.cz

Pandemie koronaviru se poprvé objevila ve městě Wu-chan v Číně.

Reklama

Město Wu-chan, ze kterého se původně začala šířit koronavirová nákaza, pomalu rozvolňuje restrikce. Situace ale paradoxně spíše než na zdárný konec krize ukazuje, že návrat k normálnímu životu bude těžší, než se zdá.

Článek

Město Wu-chan začalo po 76denní karanténě rozvolňovat přísná opatření již 8. dubna. Místní obyvatelé a podnikatelé ale brzy poznali úskalí restartu běžného života. I přes zrušení některých opatření zůstává mnoho obchodů stále zavřených a restaurace prodávají pokrmy jen okýnkem či přes internet s sebou. Obyvatelé města stále opouštějí domovy jen minimálně a pouze s ochrannými pomůckami.

Nálada ve městě se výrazně liší od oficiálních zpráv Pekingu. Život se tam vrací velmi pomalu.

Již 8. dubna mluvil na tiskové konferenci Luo Ping, státní úředník pro kontrolu epidemie, o stoprocentní připravenosti některých sektorů na návrat do normálu. O necelé tři týdny později, 25. dubna, oznámila wuchanská vláda hned dvojitou výhru: jak nad virem, tak nad ekonomickou krizí.

Skepsi ale vyjadřují i státem kontrolovaná média. Možný návrat k běžnému životu již na konci dubna označují za „přehnaně optimistický“.

Několik podnikatelů ve Wu-chanu nedávno sdělilo americké televizi CNN své opravdové problémy. Potýkají se s nulovým výdělkem a vysokým nájmem. Někteří odborníci dokonce odhadují čas obnovy ekonomiky ve městě na měsíce až roky.

Podle ekonoma Larryho Hua, který pracuje pro banku Macquarie Capital Limited, se nejprve zotaví produkce a až následně spotřeba. Lidé jsou totiž stále opatrní a nechodí moc ven. „Z dlouhodobého hlediska, například tří let, bude virus stále zpomalovat růst Wu-chanu,“ řekl pro CNN.

Jak resuscitovat město?

Hlavní město provincie Chu-pej je průmyslovým a transportním centrem pro zbytek země.

Nákaza se zde objevila již v polovině prosince minulého roku. Se zhoršující se situací bylo město nucené se naprosto odříznout od zbytku světa. Aby se zamezilo šíření nákazy, učinilo tak 23. ledna.

Takřka přes noc se život ve městě zcela zastavil. Obyvatelům bylo nařízeno se uzavřít do domácí karantény a stali se závislými na dovážkových službách jídla a jiných základních potřeb.

Teď, když karanténa skončila, se vláda snaží ve městě restartovat obchodní ruch, co nejrychleji to jde. Peking na provincie vyvíjí tlak. Snaží se tak zachránit rychle krachující ekonomiku. Vše ale nasvědčuje tomu, že to i přes pozitivní rétoriku bude velmi složitý a zdlouhavý proces.

Chu-pejské HDP kleslo meziročně o 40 % jen za první čtvrtletí. Informovala o tom státní agentura Xinhua. Podle ní klesly prodeje v maloobchodech jen za březen o více než 15 %.

„Otevřel jsem restauraci na dva dny. Nikdo nepřišel na jídlo. Jako by to snad bylo zakázané. Dostal jsem jen dvě nebo tři objednávky přes internet,“ řekl čínským vládou kontrolovaným novinám Global Times jeden z místních restauratérů. „Náklady na otevření byly mnohem vyšší, než kolik jsem vydělal. Takže jsem opět zavřel,“ dodal.

Strach z druhé vlny

Několik malých lokálních podniků sdělilo své obavy CNN. Pochybují, že by finanční podpora od vlády mohla přijít včas. Obávají se tedy, že jejich malé obchody a restaurace zcela zaniknou.

Fitness centra a kina zůstávají stále zavřená. O jejich znovuotevření se zatím nemluví.

Většina obchodů, které zatím otevřely, změnily své modely podnikání. Velké řetězce jako Starbucks, McDonald's, Burger King, KFC či Pizza Hut jsou jedni z těch, kteří nedovolují zákazníkům fyzický vstup do prostor restaurace. Zaměstnanci tedy nosí objednávky klientům ven na zahrádky.

Roache se domnívá, že se průmysl z krize zotaví relativně rychle. Naopak sektor služeb bude pravděpodobně v návratu k běžné produkci nejpomalejší. „Je to velmi důležité. Služby jsou totiž největším zaměstnavatelem ve většině světových ekonomik,“ uvedl.

Několik obyvatel Wu-chanu sdílelo se serverem CNN obavy z druhé vlny nákazy. Domnívají se, že je to jen otázka času. Znamenalo by to další uzavření města a ránu pro ekonomiku.

V sobotu informovaly wuchanské úřady o devatenácti nových asymptomatických případech nákazy ve městě.

Vše tedy zatím nasvědčuje jak ve Wu-chanu, ale i ve zbytku světa dlouhému a obtížnému návratu k něčemu, co alespoň vzdáleně připomíná běžný život, uzavírá CNN.

Reklama

Doporučované