Hlavní obsah

Xindl X vydává nové album Terapie, které pokřtí v pražském O2 universum

Xindl X.

Reklama

Písničkář Ondřej Ládek vystupující pod jménem Xindl X vydává 29. října nové album Terapie, které pokřtí 25. listopadu v pražském O2 universum. S albem vychází i videoklip k písni Lovec perel.

Článek

„Přestože písničky na album vznikaly během loňského lockdownu v první vlně covidu, jejich vyznění je spíše optimistické,“ uvedl Xindl X. „Na křest v pražském O2 universum máme nachystáno spoustu krásných projekcí k písničkám i řadu hostů a kromě toho šedesátičlenný pěvecký sbor, kterým chceme některé písničky ozvláštnit. Bude to pro mě výjimečná událost, ale věřím, že i pro ty, kdo se přijdou podívat,“ řek Xindl X.

Nové album již před jeho vydáním předznamenaly singly Sebelovesong, Něco je ve vzduchu nebo Má chata, můj hrad, které již byly zařazeny i do koncertních setlistů v rámci letní festivalové sezóny. Skladba Má chata, můj hrad zároveň doprovází nový komediální seriál Osada, který od 3. září uvádí Česká televize.„Byl jsem připravený vydat desku už dříve, ale čekal jsem na singl a videoklip Lovec perel, který pro mě více představuje tuhle desku než píseň Má chata můj hrad,“ sdělil Xindl X.

Album podle něj není i přes svůj název reakcí na covid, přestože by k tomu mohla například svádět píseň Něco je ve vzduchu. „V první vlně byl kontakt s hudbou jedinou normální věcí, spíše jsem uvažoval o muzikálu, ale místo toho jsem zase dostal chuť psát písničky. Něco je ve vzduchu není reakce na covid, ale spíše reaguje na vlnu solidarity, která se objevila mezi lidmi,“ podotkl.

K politické situaci se Xindl X vyjádřil v písni Prodavač strachu. „To je reakce na všechny politiky, kteří nás straší v médiích, aby pomohli svým obchodním a politickým zájmům,“ prohlásil.

Xindl X se podle svých slov snažil, aby jeho nové album bylo hudebně hodně barevné. „Chtěl jsem tam mít písně folkové s nádechem country a stejně tak moderní popové písně, které se nebojí elektroniky. A ideálně tyto vlivy míchat i uvnitř jednotlivých písní. Věřím, že se to povedlo. Mám radost, že na desce je jak takřka táboráková Má chata, můj hrad, tak vyloženě elektronické Neony, a ostatní písně mezi těmito póly oscilují,“ sdělil zpěvák.

Touha po pestrosti byla i jedním z důvodů, proč na desce dělal Xindl X se dvěma producenty. Na jedné straně s Dalíkem Cidlinským, který byl u vzniku většiny jeho dosavadních desek, na druhé s Janem Steinsdorferem. Zásadní osobou desky je i kytarista Josef Štěpánek.

Xindl X, který si pseudonym vypůjčil od jedné postavy z filmu Hollywood Ending, v září 2008 vydal debutové album Návod ke čtení manuálu, za které získal nominaci na cenu České hudební akademie Anděl v kategorii folk a country. Od té doby nahrál osm studiových alb. Patří mezi nejhranější skladatele v českých rádiích. Kromě vlastních skladeb je autorem mnoha textů či hudby hitů jiných umělců.

Reklama

Související témata:

Doporučované