Hlavní obsah

Z Afghánistánu je znovu opiová velmoc. Tálibán prosperuje, vláda problém přehlíží

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Afghánistán je největším vývozcem opia na světě (video: Nela Vejvodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Afghánské protinarkotické ministerstvo vydalo zprávu, podle které se vládě vůbec nedaří maková pole likvidovat.

Článek

V roce 2001 Američané svrhli v Afghánistánu Tálibán a zároveň se jim podařilo zlikvidovat naprostou většinu opiových polí. Zůstala jen desetina z osmdesáti tisíc hektarů. Dnes je situace zcela jiná. Podle nejnovější zprávy Organizace spojených národů a afghánského protinarkotického ministerstva se mák v zemi pěstuje na více než 200 tisících hektarech. Je to za posledních dvacet let třetí nejvyšší číslo a desetiprocentní meziroční nárůst.

Zatímco se počet mákem osázených hektarů rozrůstá, zcela dramaticky se propadla snaha vlády pole likvidovat. V roce 2015 se podařilo zničit 3760 hektarů, letos jen 355. Je to meziroční propad o 91 procent.

Nejsou peníze ani vůle pole likvidovat

Vlády jednotlivých provincií přestávají proti polím zasahovat. Pro chudé obyvatele je to často nejsnadnější cesta, jak si vydělat.

V oblastech, kde se opium pěstuje na největší ploše, se vlády o likvidaci nepokoušely s tím, že je špatná bezpečnostní situace a nejde logisticky ani finančně takové mise ukočírovat.

Podle zprávy protinarkotického ministerstva roste i odpor farmářů. Během pokusů o zlikvidování pole zemřelo osm úředníků a dalších sedm bylo zraněno. Zatímco ještě loni se pokoušeli zakročit s opiem v dvanácti provinciích, tak letos jen v sedmi.

Produkce stoupla skoro o polovinu

Farmáři tak mají klid na práci a je to znát i na úrodě. Ta se na jeden hektar zvedla skoro o třetinu. Zatímco loni vypěstovali 18 kilo opia na hektar, letos bezmála 24. V souhrnu se tak letošní odhadovaná produkce opia v zemi zvedla o 43 procent na 48 tisíc tun.

Na obchodu se surovým opiem vydělává zejména radikální hnutí Tálibán, které skupuje od farmářů úrodu a základní surovinu pro výrobu heroinu pašuje ze země. Z peněz pak financuje boj s vládními jednotkami.

Reklama

Doporučované