Hlavní obsah

Z aukce na 5G získá své i firma, pro kterou šéfka úřadu dříve pracovala

Foto: Český telekomunikační úřad

Šéfka Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková.

Reklama

Společnost Poda v aukci na kmitočty 5G nevysoutěžila nic. Získá však díky podmínkám upraveným po příchodu Hany Továrkové do úřadu přístup do národního roamingu. Továrková dříve pro Podu pracovala.

Článek

Kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G v pásmu 700 megahertzů si minulý týden v aukci rozdělili stávající tři operátoři O2, T-Mobile a Vodafone. Nový čtvrtý operátor, díky kterému se měly snížit ceny, na trh nevstoupí.

Kromě stávající trojky sice zaznamenaly úspěch v boji o kmitočty v nižším pásmu i další dvě společnosti – Nordic Telecom a Centronet –, ty ale nebudou mít prostor na to, aby postavily vlastní nezávislou síť. Budou odkázané na takzvaný „národní roaming“. To znamená, že je jeden ze stávajících hráčů pustí pod dohledem Českého telekomunikačního úřadu do své sítě za regulovaných podmínek. Pásmo, se kterým byla svázána povinnost národní roaming poskytnout, získala společnost O2.

Do aukce o kmitočty se přihlásili ještě další dva uchazeči – Poda a Sev.en Innovations. Ti však podle tiskové zprávy Českého telekomunikačního úřadu neuspěli. Přesto i Poda může získat přístup k národnímu roamingu.

Úřad Hany Továrkové totiž na jaře změnil podmínky aukce, které nastavil její předchůdce Jaromír Novák. V podmínkách se nově objevilo, že přístup k národnímu roamingu budou mít i společnosti, které uspěly buď v letošní aukci v nižším pásmu 3400 až 3600 MHz, nebo v obdobné aukci, která se konala v roce 2017.

Tato klička tak nahrává především ostravské regionální společnosti Poda Martina Šiguta, která tyto kmitočty vysoutěžila před třemi roky.

„Z toho vyplývá, že přestože firma Poda (letos) nevysoutěžila nic, bude i tak mít přístup do celonárodní sítě jednoho z velkých operátorů,“ řekl Seznam Zprávám Martin Jiránek, předseda sněmovního podvýboru pro telekomunikaci za Piráty.

S touto konkrétní podmínkou mají problém i největší tuzemští operátoři. Například O2 a T-Mobile podaly stížnost k Evropské komisi.

Profesní pouto

Jak už dříve média upozornila, se společností Poda má šéfka telekomunikačního úřadu Továrková profesní pouto. Několik let v rámci advokátní kanceláře Továrek, Horký a partneři zajišťovala tomuto telekomunikačnímu operátorovi právní služby.

Na tuto podezřelou spojitost se Seznam Zprávy Továrkové zeptaly. Ředitelka ale pouze odkázala na tiskový odbor úřadu s tím, že aukce nebude komentovat.

„Aukce nikoho nezvýhodnila, ani nikoho nediskriminovala. Podmínky aukce byly nastaveny transparentně a výsledek aukce přinese zvýšení konkurenčního prostředí v českých telekomunikacích,“ napsala Seznam Zprávám Barbora Havelková, mluvčí úřadu.

Na dotaz na konkrétní úpravu podmínek, které nahrály společnosti Poda, úřad pouze odvětil, že podmínky aukce byly upraveny „především v důsledku usnesení vlády k aukci z konce ledna“.

V usnesení vlády stojí, že úřad by měl nastavit atraktivní podmínky „pro větší množství operátorů s různou mírou vlastní infrastruktury a rádiového spektra“.

Střet zájmů po příchodu do úřadu

Střet zájmů musela Továrková řešit už s příchodem do úřadu, kdy na něj upozornilo Ministerstvo spravedlnosti. Továrková se totiž stala členkou rady Českého telekomunikačního úřadu loni v listopadu, čímž se na ni začal vztahovat zákon o střetu zájmů. Podle něj by vzhledem ke své funkci neměla podnikat, sedět v představenstvu nebo dozorčích radách firem, nebo být někde zaměstnaná.

V tu dobu ale figurovala ve vedení celkem třinácti firem, které měla do třiceti dnů opustit. A ještě v lednu, kdy střídala exšéfa úřadu Jaromíra Nováka, k tomu nedošlo. Až na jaře pak podle obchodního rejstříku všechny funkce ve firmách opustila.

Reklama

Doporučované