Hlavní obsah

Z Brna do Prahy za hodinu, to je vize TOP 09

TOP 09 Praha Brno za hodinu

 

Reklama

Na sobotní tiskové konferenci představila TOP 09 programový dokument pro sněmovní volby - Vizi 2030. A to právě v době, kdy část straníků požaduje, aby ještě před volbami strana vyměnila vedení.

Článek

Vedení strany TOP 09 vystoupilo v sobotu odpoledne s novou programovou vizí. Ta v sobě nese osm kapitol a je plánována dlouhodobě až do roku 2030.

Mezi proklamovanými změnami strana uvedla například přechod na euro, zavedení elektronických voleb, zkvalitnění školství či podporu vysokorychlostních tratí. Vzdálenost mezi Prahou a Brnem by strana ráda překonala za méně než hodinu.

„Úspěšná země je taková, ve které budou chtít lidé žít"

„Tématem naší vize je Úspěšná země - odolná společnost,” řekl na úvod předseda strany Miroslav Kalousek. Bývalý ministr financí také zdůraznil, že TOP 09 je první českou stranou, která nabízí střednědobou vizi.

„Většina z nás plánuje svou budoucnost na více než jedno volební období, a tak i společnost by se měla dohodnout, kam chce směřovat v delším časovém horizontu,” oddůvodnil Kalousek volbu dlouhodobější vize.

Na základě Vize 2030 připraví strana také program pro letošní volby, po kterých by se ráda podílela na sestavování koaliční demokratické vlády.

„Součástí naší vize z pohledu školství jsou i učitelé a jejich platy. Učitel by měl patřit k nejlépe placeným státním zaměstnancům,” uvedl senátor a ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.

Feri by měl přiblížit politiku mladé generaci

Ambasadorem pro mladou generaci se za TOP 09 stal nejmladší český radní Dominik Feri. „Pouze 43 % mladých lidí se u nás zajímá o politické a společenské problémy. To je podle mě úplně tristní,” řekl Feri, který se bude snažit politiku přiblížit více mladé generaci.

„Rádi bychom, aby v roce 2030 třetina vysokoškoláků trávila alespoň půl roku studia v zahraničí,” dodal Feri s tím, že strana si je vědoma, o jakou výzvu se jedná.

Reklama

Doporučované