Hlavní obsah

Z Číny se nakoupily miliony špatných respirátorů. Reklamace je už rok marná

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Respirátory byly do Česka dodány během pandemie covidu-19. Snímek je ilustrační.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví si najalo advokátní kancelář, která už téměř rok reklamuje respirátory dodané v prvních měsících pandemie z Číny. Dosud bez úspěchu.

Článek

Ani za bezmála celý jeden rok se nepodařilo Ministerstvu zdravotnictví úspěšně reklamovat respirátory dodané z Číny.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spor začal už loni, když resort ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) zjistil, že část ochranných pomůcek objednaných kvůli pandemii covid-19 není kvalitní. Věc se týká respirátorů od dvou čínských společnosti: Shaan XI Succeed Trading a Aparso International Limited.

Podle smluv zveřejněných v registru dodaly zmíněné firmy ochranné pomůcky za nejméně 530 milionů korun, z toho - asi 4,4 milionu kusů respirátorů za 230 milionů bylo označeno za vadné.

Na řešení sporu s čínskými firmami o reklamaci si Vojtěchův resort najal advokátní kancelář White & Case, se kterou loni podepsal smlouvu na 1,2 milionu. Nyní pak podepsal další na částku 1,1 milionu.

„Spolupráce s advokátní kanceláří byla navázána proto, že bylo nezbytné angažovat mezinárodní advokátní kancelář pro analýzu a zhodnocení postupů dle čínského a mezinárodního obchodního práva,“ uvedl Martin Novotný z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

Podle smlouvy se mají advokáti vedle reklamace případně podílet také na odstoupení od dohod s čínskými firmami. A vyplývá z ní ještě jeden detail.

Vedle dvou už zmíněných čínských firem řeší advokáti reklamaci také s další čínskou společností Ningbo Dewei Zhouli Import & Export. Ta, jak dokládá registr smluv, dodala do Česka 337 tisíc respirátorů za zhruba 14 milionů korun.

Plnou moc pro zajištění dodávek od všech tří čínských firem přitom dostal loni od ministra Vojtěcha Marek Brosche. Manažer, který během loňské první vlny epidemie za nouzového stavu působil na ministerstvu ve Vojtěchově obchodním týmu. Už loni se vrátil na svůj post obchodního ředitele pražské vinohradské nemocnice, kde však nedávno také skončil.

„Uvedená reklamace je ve stavu řešení. Ministerstvo zdravotnictví v současné době jedná s dodavateli o výměně vadného zboží,“ napsal Novotný s tím, že bližší podrobnosti nemůže sdělit.

Ministr Vojtěch loni v září přitom řekl, že je Česko v této souvislosti připraveno se i soudit. Dokonce si tehdy nechal zpracovat také právní analýzu. Ta měla říct, jaké jsou možnosti při vymáhání případné škody.

Reklama

Doporučované