Hlavní obsah

Česká laboratoř, kde vzniká nový lék na rakovinu, zvládla další krok

Jak vzniká nový lék na rakovinu: Vstupte s námi do laboratoře.Video: Adam Junek

 

Reklama

Česká společnost Sotio je v poslední fázi klinických testů nového preparátu na rakovinu prostaty.

Článek

Pár posledních pacientů pro závěrečné klinické studie nového preparátu na rakovinu prostaty nabere do konce roku po celém světě česká společnost Sotio. Její laboratoře se dostaly do třetí nejrozsáhlejší a nejnákladnější fáze testů, kdy je třeba účinek látky otestovat na více než tisícovce pacientů z různých částí světa i z různých ras.

„Když se prokáže účinnost a bezpečnost, můžeme doufat, že by preparát byl k běžné léčbě připraven koncem roku 2019 či do poloviny roku 2020,“ říká šéf výzkumu Sotia Radek Špíšek.

Jeho výzkum dendritických buněk, za jejichž objevení mimochodem dostal Nobelovu cenu Američan Ralph Steinman, s nímž Špíšek spolupracoval, je na české poměry unikátní. Tuzemské objevy totiž většinou nejpozději po první fázi testů na jednotkách pacientů „emigrují“. Na víc nejsou v Česku peníze. Sotio ale patří do stáje finanční skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. A ta se rozhodla jít do rizika výzkumného byznysu.

„Statistika je neúprosná. Z nadějných objevů se skutečný onkologický lék stává jen v pěti procentech případů,“ říká Špíšek.

Jak to vypadá v „superčistých“ laboratořích? Jakou roli hraje ve vývoji nového preparátu vlastní krev pacienta? Podívejte se nahoře ve videu v prvním díle seriálu o laboratořích a výzkumných centrech patřících do stájí českých miliardářů.

Reklama

Doporučované