Hlavní obsah

MeSES byl marketingový nástroj Andreje Babiše, říká reportérka

Foto: Profimedia.cz

Reportérka Markéta Dobiášová se snažila dobrat analýz, které by doporučená pandemická opatření z dílny MeSES odůvodňovaly.

Reklama

Článek

Premiér Babiš ví velmi dobře, že peníze, které z veřejného pojištění tečou na testování, jsou velký problém. Už předtím si stěžoval, že nezná odůvodnění doporučení odborníků z MeSES. Podle mých zdrojů skupinu nařídil rozpustit on, říká reportérka Markéta Dobiášová v podcastu Stopáž.

Dobiášová v sérii článků na Seznam Zprávách popisovala, jak ministerstvo zdravotnictví implementovalo doporučení skupiny odborníků, které do služeb resortu povolal premiér Andrej Babiš. V souladu s názorem expertů MeSES byli úředníci ministerstva málokdy, třeba navrhované plošné testování ve firmách jim přišlo špatně zdůvodněné a drahé. Tehdejší ministr Jan Blatný přesto návrhu MeSES v březnu vyhověl.

„Jan Blatný byl původně proti, aby vznikla paralelní poradní skupina, ale prosazoval to premiér Babiš. Blatný chtěl zamezit tomu, aby expertní skupina měla hlavní slovo. Od toho má ministerstvo své ústavy, hygieny, zaměstnance, kteří jsou ze zákona odpovědní za svá rozhodnutí. A to je problém, protože MeSES žádnou odpovědnost neměla,“ vysvětluje Dobiášová.

„Atmosféra byla na resortu nastavena tak, že MeSES chce pan premiér, tak je musíme poslouchat. Za žádnými návrhy ale není podepsaný nikdo z odborníků skupiny. S ministerstvem komunikovala jen tajemnice MeSES,“ doplňuje reportérka.

Dobiášová se snažila dobrat analýz, které by doporučená pandemická opatření z dílny MeSES odůvodňovaly. „Chtěla jsem, ať ukážou, proč je důležité testovat jednou za tři dny u kadeřníka a v práci přitom jednou týdně, jaká mají jednotlivá opatření účinky. Že 2 miliardy měsíčně z veřejného pojištění na plošné testování jsou řádně podložené daty o efektivitě takového opatření,“ říká.

Z působení poradní skupiny a její (ne)odpovědnosti za miliardové výdaje na boj s pandemií se podle Dobiášové stalo výbušné politické téma. „Premiér Babiš podle mě ví velmi dobře, že peníze, které z veřejného pojištění tečou ven, jsou velký problém. Moc se o tom nemluví, není to politicky populární. Už předtím si stěžoval, že neví, proč se testuje takovým způsobem. Z mých zdrojů vím, že to byl premiér, který na ministerstvu zdravotnictví nakázal, ať skupinu rozpustí. Pak se ale lekl reakce veřejnosti, odborníci tvrdili, že byli odvolaní zlým ministrem Arenbergerem. A vše se začalo politizovat,“ dodává Dobiášová.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované