Hlavní obsah

Z lomu u sídla prezidenta v Lánech byly prodány pod cenou tisíce kubíků kamení

Mezi stíhanými je od počátku i ředitel lánské lesní správy Miloš Balák.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nová zjištění v kauze Lesní správy Lány.

Článek

Trestně stíhaný ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák prodal podle serveru iDNES.cz pod cenou 17 tisíc kubíků kamene z lánského lomu.

Jde o další posun v případu, který policie začala vyšetřovat loni v červnu, kdy zadržela a obvinila Miloše Baláka a manažera stavební společnosti Energie – stavební a báňská kvůli manipulacím s veřejnými zakázkami. V případu byla obviněna i samotná firma.

Podle iDNES.cz prodal Balák kámen právě jí. Cena měla být pouhým zlomkem toho, za kolik se tento materiál běžně prodává. Server píše, že zaplatila méně než čtvrtinu běžné prodejní ceny a že za třicet tisíc tun zaplatila necelé dva miliony korun.

Server navíc píše, že Hrad tlačí na rozšíření původně malého historického lomu, který je součástí veřejnosti uzavřené Lánské obory, která obklopuje sídlo prezidenta na zámku v Lánech.

Na nesrovnalosti v dodržování zákona o veřejných zakázkách upozornil už dřív Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře, která se týkala období mezi roky 2007 a 2011.

Konkrétně šlo například o jednu z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo o rekonstrukci cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5 800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované