Hlavní obsah

Z národní hrdinky trestankyně. Savčenkovou poslal ukrajinský soud do vazby

Savčenková byla dříve uctívána pro boj proti Rusům v Donbasu.Video: Reuters

 

Reklama

Savčenková za mřížemi počká na konec vyšetřování, prokuratura ji dříve obvinila z pokusu o státní převrat.

Článek

Ukrajinský soud schválil vazbu pro poslankyni Nadiju Savčenkovou. Bývalá národní hrdinka je obviněna z pokusu o státní převrat, ve čtvrtek ji parlament zbavil poslanecké imunity. Ve vězení stráví nejméně dva měsíce.

Generální prokurátor Jurij Lucenko Savčenkovou obvinil z plánování útoku na ukrajinský parlament. „Máme nesporné důkazy o tom, že osobně plánovala, verbovala a rozdávala rozkazy, jak provést teroristický útok tady v tomto sále,“ řekl Lucenko ve sněmovně. Použít během atentátu chtěla podle prokurátora granáty, miny a automatické zbraně.

Savčenková obvinění nadále popírá. Tvrdí, že věděla o tom, že ji tajná služba SBU sleduje, a tak jí prý schválně podstrčila plán chystaného útoku na parlament. Šlo tak podle jejích slov jen o „surrealistickou politickou provokaci“.

Ve vazbě bude Savčenková čekat na konec vyšetřování bez práva propuštění na kauci. Vzhledem k dalším šesti obviněním, mezi něž patří nezákonné ozbrojování a napomáhání terorismu, ji soudce poslal do vazby do 20. května.

„Rozhodnutí zadržet mě je politické. Zůstanu-li ve vězení, znovu ukážu, co znamená ukrajinský lid, co znamená hrdina,“ okomentovala Savčenková svoje zadržení a zahájila protestní hladovku. Před kyjevským soudem prohlásila, že „ukrajinská vláda je stejně zločinná jako ruská“.

Savčenková držela několik hladovek už během ruského zajetí. Za bojů v Donbasu, do kterých se dobrovolně přihlásila, byla zajata proruskými separatisty a předána do Ruska. V ruském vězení následně strávila dva roky, než ji Moskva vyměnila za dva ruské vojáky. Savčenkové se tehdy dostávalo výrazné podpory také od orgánů Evropské unie, jakož i členských zemí včetně Česka. Na Ukrajině ji označili za národní hrdinku.

Od loňského roku nadšení Ukrajinců pro bývalou leteckou navigátorku opadá, zejména kvůli výrokům o tom, že by se Kyjev měl načas zřeknout Ruskem anektovaného Krymu. Na oplátku by prý získal zpět rebely ovládaný východoukrajinský Donbas.

Reklama

Doporučované