Hlavní obsah

Z občana je nesvéprávný jedinec. Stát za něj řeší už i to, zda smí kouřit a co jíst

Peníze, nebo život, pořad Zuzany Kubátové s hostem Martou Novákovou.

 

Reklama

Obchody a restaurace zavalil nebývalý nápor státních regulací: EET, kontrolní hlášení, zákaz kouření, zákaz prodeje o svátcích, novela zákona o významné tržní síle... „Stát rozhoduje už i o tom, kdy máme trávit čas s rodinou,“ zlobí se šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Článek

Marta Nováková, předsedkyně jedné z největších asociací, jež u nás sdružují živnostníky, má jasno: Obchod a pohostinství je ideálním cílem pro kreativitu zákonodárců.

„Do obchodu a do hospody chodí každý, každému – především politikům – se tedy zdá, že jim rozumí a že je musí regulovat. Z občana se pak stává nesvéprávný jedinec, za něhož stát rozhoduje, jestli má kouřit, kdy má trávit čas s rodinou a kdy má jít nakupovat, kdy si může přisolit nebo kdy nesmí sladit,“ řekla Nováková v rozhovoru pro Seznam.

Ne všechny novinky, které svazují živnostníky, ale šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu kritizuje. Energicky obhajuje například elektronickou evidenci tržeb, jež podle ní vytvořila spravedlivější podmínky pro podnikatele.

„Argument, že je třeba srovnat tržní prostředí, byl oprávněný. Proto jsme EET od začátku podporovali,“ říká.

EET podle Novákové zabralo. Znemožňuje totiž vyplácet mzdy z černých fondů, vytvořených díky nepřiznávaným tržbám. Poctivé restaurace tak podle Novákové mohly po zavedení EET zlevnit, protože novou povinnost provázelo částečné snížení DPH.

Že naopak většina restaurací ceny zvedla? „Kdo dřív daně nepřiznával, mohl před zavedením EET držet ceny níž než restaurace, které zaměstnávaly lidi standardním způsobem a standardně je vyplácely. Řada podnikatelů - a to z různých oborů - si na určité práce najímala lidi z pracovních úřadů. Platila jim legálně minimum, zbytek načerno,“ popisuje Nováková. Kdo tuto praktiku uplatňoval, tomu EET zvedla náklady, a řada podnikatelů proto zvýšila i ceny.

Proč přesto není EET podle Novákové dokonalým systémem? Lze udržet v malých obcích hospody a obchody? A jak dopadne digitalizace na zaměstnance prodejen? Sledujte video nahoře.

Reklama

Doporučované