Hlavní obsah

Číňanům totalitní režim vyhovuje. Po změně netouží, říká česká opora byznysu v Šanghaji

Manažer Jan Pleyer v rozhovoru líčí, jak funguje život v Číně. V systému, kde vláda rozhoduje o vlastnictví, o investicích, o přístupu k informacím. Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Devětatřicetiletý Jan Pleyer pracuje v Číně od roku 2012 pro německé výrobce autodílů, na vlastní kůži zažil proměnu Číny v globální velmoc. Teď se vrací do Evropy.

Článek

Do letošního léta Pleyer pro svého zaměstnavatele, německou firmu Nidec GPM Automotive řídil továrnu v průmyslové zóně Su-čou u Šanghaje. Během téměř šesti let v Číně poznal do hloubky místní realitu.

Jak říká v rozhovoru v pořadu Peníze, nebo život na Seznam Zprávy, začínal si už dokonce osvojovat typické rysy čínské mentality: uzavřenost a určitý chlad v jednání s lidmi.

Čínský ekonomický zázrak posledních let vidí Pleyer bez jakéhokoliv sentimentu. Změna, která se odehrála během jeho působení v životech místních lidí, jej fascinuje. Ale jak říká: I přes otvírání se světu a zavádění tržních prvků do ekonomiky zůstává Čína totalitním socialistickým režimem.

„Kontrola nad vším v životě je tam enormní. Často si pod tlakem trhu neuvědomujeme, jak je rozsáhlá,“ říká.

V rozhovoru líčí, jak funguje život v systému, kde vláda rozhoduje o vlastnictví, o investicích, o přístupu k informacím. Kontrol a zákazů v Číně přitom se zvyšující se životní úrovní přibývá.

Běžným Číňanům ale podle Pleyera systém vyhovuje. „Setkával jsem se s názory, že není důvod, proč přemýšlet o jakékoliv změně. Číňané mají, co chtějí,“ říká manažer, podle něhož pro Číňany představují jednu z nejvyšších hodnot bohatství a peníze. Jejich životní úroveň stoupá a lidé jsou hrdí na ekonomický i mocenský růst své země.

Letos Jan Pleyer svou čínskou misi končí a vrací se do Evropy. Rozhovor, v němž líčí svou letitou čínskou zkušenost, najdete ve videu nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované