Hlavní obsah

Nemocnice budoucnosti? Komfort, míň lidí, žádné papíry. A umělá inteligence

Až zdravotnictví ovládnou soukromníci, jaké to bude?

 

Reklama

Podle finančníka Václava Jirků je pro lepší péči o pacienty nezbytná další privatizace nemocnic.

Článek

Jak si byznysmeni představují budoucnost, pokud se jich zeptáte na obor, se kterým má svou zkušenost každý z nás - tedy zdravotnictví?

Na to se zaměřil pořad Peníze, nebo život, který tentokrát zpovídal Václava Jirků, investičního šéfa a zdravotnického stratéga finanční skupiny Penta. Ta patří k velkým soukromým hráčům ve středoevropském zdravotnictví.

Za prvé, budoucnost zdravotnictví je podle vystudovaného lékaře Jirků v postupující privatizaci. Penta provozuje 13 nemocnic na Slovensku. V Polsku vlastní nemocniční a ambulanční síť ECM. A chce budovat řetězec i v Česku, kde zatím provozuje čtyři nemocnice. „Naším cílem je mít tady 10 až 15 nemocnic,“ říká Jirků.

Privatizace například regionálních nemocnic soukromými hráči by přitom podle něj přispěla k jejich stabilizaci. Jirků tvrdí, že soukromníci jsou schopni nemocnice provozovat efektivněji než stát, kraje či města, navíc se je budou spíš snažit rozvíjet. Menší nemocnice v soukromých rukou mají tak podle manažera Penty větší šanci na přežití i udržení širšího spektra oborů.

Zdravotnická zařízení se v budoucnu podle vizí Penty budou muset obejít bez dnešního množství personálu. Lidi zčásti nahradí technika, efektivnější řízení a taky moderní technologie. Včetně umělé inteligence, schopné zpřesňovat diagnózy. Proto Penta už investovala peníze do digitální platformy IBM Watson, která analýzou obrovského množství historicky sesbíraných dat pomáhá lékařům s diagnostikou onkologických onemocnění.

Jak by se podle Václava Jirků měl změnit systém financování zdravotnictví a jak to vidí se spoluúčastí pacientů? I to najdete v rozhovoru nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované