Hlavní obsah

Z Oceánie do Ameriky. Muzeum po 147 letech přesouvá umění původních obyvatel USA do správného křídla

Metropolitní muzeum umění v New Yorku plánuje nové uspořádání sbírek.

 

Reklama

Newyorské Metropolitní muzeum uvede svým způsobem přelomovou výstavu na podzim příštího roku. Uspořádání sbírek mění i další muzea.

Článek

Umění Siouxů a dalších severoamerických indiánských kmenů uvidí návštěvníci newyorského Metropolitního muzea od příštího podzimu v oddělení amerického umění. Zpráva je zásadnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Nejstarší americké muzeum umění severoamerických indiánů od svého vzniku v roce 1870 vystavovalo spolu s uměleckými předměty z Afriky, Oceánie, střední a jižní Ameriky, případně v rámci expozice hudebních nástrojů anebo současného umění.

Kurátorka amerického křídla Metropolitního muzea Sylvia Yountová, kterou citoval list The New York Times, k tomu řekla, že návštěvníci muzea byli ze starého uspořádání sbírek zmatení. Umění severoamerických indiánů očekávali právě v americkém křídle a ne jinde.

Novou expozici Metropolitní muzeum otevře na podzim příštího roku. Do svých sbírek nově zařadí 91 předmětů, které mu darovali manželé Dikerovi, dlouholetí sběratelé indiánského umění. Dar podmiňovali právě změnou uspořádání expozic. „Vždy jsme sbírali americké umění. Chtěli jsme, aby bylo vystavené ve správném kontextu,” řekl The New York Times Charles Diker.

Ke stejnému kroku, tedy přeorganizování svých sbírek, přikročila i další dvě newyorská muzea - Brooklynské a Newarské muzeum.

Reklama

Doporučované