Hlavní obsah

Z Trumpova týmu odchází první klíčový muž. Nevydržel ani měsíc

Bezpečnostní poradce Michael Flynn končí kvůli Rusku.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Michael Flynn odstoupil kvůli kontaktům s ruským velvyslancem ve Spojených státech.

Článek

Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn, jehož styky s ruským velvyslanectvím prověřuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI), odstoupil. V úterý nad ránem o tom informovala televize CNN s tím, že úřadujícím bezpečnostním poradcem bude Keith Kellogg, který stejně jako Flynn dosáhl v armádě generálské hodnosti.

O Flynnově rezignaci napsala také agentura Reuters, která se odvolává na nejmenovaného představitele Bílého domu.

Flynn, který podle CNN odstoupil právě kvůli kauze vazeb na Rusko, byl ve funkci poradce Bílého domu méně než měsíc. AP poznamenala, že změna v Trumpově okruhu poradců je mimořádně brzká.

Jednání s ruským velvyslancem

V rezignačním dopise Flynn podle Reuters uvedl, že během rychlého spádu své kauzy nedopatřením nesdělil viceprezidentovi Miku Penceovi úplné informace o kontaktech s Rusy.

Podle deníku The Washington Post Flynn jednal ještě před prezidentskou inaugurací s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Flynn to nejdříve popřel stejně jako Pence, který s poradcem hovořil, později přes svého mluvčího Flynn uvedl, že o sankcích s velvyslancem mohl hovořit, ačkoli si to nyní nevybavuje.

Spekulace o Flynnově osudu v amerických médiích vyvrcholily v pondělí, kdy Trump příslušné dotazy novinářů ignoroval. Několik hodin poté před novináře předstoupila Trumpova přední poradkyně Kellyanne Conwayová, která prohlásila, že Flynn má prezidentovu plnou důvěru. Krátce poté však mluvčí Bílého domu Sean Spicer sdělil, že Trump situaci řeší.

Reklama

Související témata:

Doporučované