Hlavní obsah

Z ústupu se stal úprk. Kvůli koronaviru mizí z peněženek hotovost

Foto: Getty Images

Hotovost bude stále vzácnější, na severu Evropy s ní do tří let prakticky nikdo platit nebude.

Reklama

Zatímco v Česku se zákazníci občas setkávají s tím, že u pokladny nemohou použít kartu, v některých zemích je to úplně naopak. Ve Švédsku se bezhotovostní placení rozšířilo tak, že cash možná do roku 2024 zcela zmizí.

Článek

Společnost Worldpay, která se zabývá zpracováním plateb, představila výzkum, jak koronavirová pandemie proměnila spotřebitelské chování. A známé byznysové rčení „cash is king“ možná bude potřebovat nástupce.

Worldpay ve zprávě o stavu plateb ve 41 zemích světa uvádí, že v roce 2024 bude v obchodech po celém světě probíhat v hotovosti jen 12,7 procenta transakcí, před dvěma lety přitom měnily bankovky a mince svého majitele hned v 27 procentech transakcí.

Spotřebitelé a podniky sice ustupovali od klasických plateb už dlouho před tím, než udeřila pandemie, ale obavy ze šíření covidu přes hotovost proměnil ústup v hromadný úprk – celosvětově se v průměru propadly o třetinu.

Mezinárodní údaje také ukázaly, že několik zemí světa míří k tomu, že bankovky a mince už lidé uvidí jen při zcela výjimečných situacích. Už dnes se devět z deseti transakcí obejde bez cash v Kanadě, Austrálii a ve Švédsku.

Právě severské království by se také mohlo stát první zemí v Evropě, která se bez fyzických platidel obejde úplně. Do třech let zde cash podle odhadů obstará jen 0,4 procenta plateb, zatímco před dvěma lety se tento podíl pohyboval nad 15 procenty. V tomto trendu Švédům sekundují také Norové a Dánové.

Na druhou stranu ne každá země v Evropě se do loučení s hotovostí vrhá s takovým nadšením jako severská trojka.

S přechodem k elektronickým platbám například vůbec nespěchají Němci, s jejich přístupem navíc ani pandemie příliš nezahýbala. Podíl plateb v hotovosti se u západních sousedů během roku snížil o 12,5 procentního bodu, což může vypadat impozantně – nicméně v kovu a papíru Němci pořád provedou 43,5 procenta všech transakcí.

Podobně ostražití vůči elektronické platbě zůstávají z různých důvodů také Poláci, Italové či Španělé.

Mezi těmito bloky se pak nacházejí například Britové či Francouzi. V těchto zemích se však pandemie na využívání hotovosti vyřádila, používání hotovosti se snížilo o polovinu.

„Pokles používání hotovosti ve Velké Británii se zrychlil, a přestože to otevírá podnikům nové příležitosti k optimalizaci a zvyšování efektivity, musíme si uvědomit, že důležité části ekonomiky se nadále spoléhají na hotovost,“ upozorňuje na negativa Wickets.

„Digitální platby změnily způsob, jakým mnozí z nás nakupují zboží a služby, pokud se však s odklonem od hotovosti nebude zacházet opatrně, existuje velmi vážné riziko, že to způsobí značné problémy spoustě lidí, kteří nejsou připraveni nebo schopni moderní platební metody využívat,“ upozorňuje také Gareth Shaw, vedoucí rubriky finance magazínu Which?

V průměru obstará cash v Evropě v roce 2024 jen 15,4 procenta všech transakcí. Lze předpokládat, že Češi budou spíše v severském, progresivnějším táboře. Tuzemské banky často rády připomínají, že Češi obecně mají novinky v placení docela rádi – ať už jde o bezkontaktní platební karty nebo placení pomocí mobilů.

Právě mobily mají ostatně být jedním z velkých vítězů koronakrize. Podle Worldpay přes ně do třech let proběhne třetina všech plateb.

Reklama

Doporučované