Hlavní obsah

Z vašeho domu uděláme byty pro honoraci. Vy se vystěhujte, nařídila lidem radnice

Vyostřený spor mezi opavským magistrátem a nájemníky neopraveného paneláku je jako zákopová válka.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Jediné, co nájemníci paneláku v centru města Opavy požadovali, byla slíbená rekonstrukce shnilých oken a zateplení fasády. Místo toho jim ale vedení města oznámilo, že chce z budovy udělat úplně nový dům pro movitější klientelu, který více zapadne do historického jádra města. A stávající obyvatelé? Ti jsou nuceni se vystěhovat.

Článek

Obyvatelé paneláku na Horním náměstí v centru města Opavy se svých domovů samozřejmě vzdát nechtějí. Někteří v paneláku žijí už desítky let, investovali do něj nemalé peníze a podle většiny navíc nové byty, které jim nabízí primátor, absolutně neodpovídají stavu a kvalitě, jaká jim byla slibována.

„Víte, my starší to tak máme, říkáme si, než půjdeme do důchodu: To si opravím, to si pořídím, to si dám… Já to tak udělala a teď o to všechno mám přijít? Nikdo mně nic nezaplatí a z penze už to nezvládnu,” líčí svou situaci nájemnice Miroslava Žaloudková.

Podle další nájemnice Jany Vavrečkové se z paneláku nikdo stěhovat nechce. Náhradní byty, které jim vedení města slibuje, se navíc vůbec nedají srovnat s těmi, kde teď žijí. „Předhazují nám, že do nich investovali 200 tisíc, podlahy jsou však ty nejlevnější, jaké mohou být, a v některých pokojích jsou parkety, které nejsou ani trošku zrenovované, jsou špinavé a ve velmi špatném stavu. A omítky také nejsou udělané,” popisuje Jana Vavrečková.

Primátor Opavy Radim Křupala to však vidí jinak. „Vnímáme to tak, že se jedná o panelák, který se nehodí na naše historické náměstí, a rádi bychom jej přebudovali tak, aby svým vzhledem odpovídal historickému centru města.”

„S nájemníky jsme začali jednat v pozdější době, tudíž chodí na magistrát trošku rozhořčení. Nicméně mám po schůzkách s nimi dojem, že většina chápe naše důvody. A bavíme se o podmínkách, za jakých by se přestěhovali do jiného městského bytu. Nabízíme opravené byty tak, aby byly v tom podobném standardu, na jaký jsou nájemníci zvyklí,” řekl primátor Křupala.

Problém je ale v tom, že nájemníci mají s městem smlouvy na dobu neurčitou a je tedy nutný jejich souhlas. Oni však protestují a sepisují proti rozhodnutí magistrátu petici. Je to teď tak trochu zákopová válka, myslí si někteří.

Vyostřený spor mezi opavskou radnicí a obyvateli paneláku se bude řešit 18. června na městském zastupitelstvu.

Reklama

Doporučované