Hlavní obsah

Záznam: Z vesmíru se vrátila posádka ISS v čele s velitelem Feustelem

Přistání lodi Sojuz MS-08.Video: Redakce Seznam, NASA

 

Reklama

Američtí astronauti Drew Feustel a Ricky Arnold se společně s ruským kosmonautem Olegem Artěmjevem vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice na zemský povrch. Členové Expedice 56 na Zemi přistáli po bezmála čtyřhodinovém letu v plavidle Sojuz.

Článek

Mise zmíněné trojice trvala necelých 197 dní, posádka při ní absolvovala mimo jiné čtyři takzvané vesmírné procházky a musela řešit únik kyslíku z kabiny dírou v trupu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Po přistání na kazašské stepi si trojice může podle serveru Spaceflight Now odškrtnout 3 152 orbitů kolem Země a celkovou překonanou vzdálenost více než 134 milionů kilometrů.

Právě zmíněný únik kyslíku byl pro posádku velkým testem soudržnosti poté, co ruský Roskosmos označil díru v trupu za úmyslnou sabotáž mise a situace vyvolala mezinárodní rozruch. „Mohu zcela jistě říct, že nikdo z posádky s tím nemá co do činění. Popravdě mi přijde vcelku trapné, že vůbec něco takového řekl,“ komentoval událost velitel posádky Feustel. Osazenstvo ISS únik kyslíku na zdraví nijak neohrozil.

Američan Feustel absolvoval svou už čtvrtou misi na ISS a dohromady absolvoval devět vesmírných procházek. Ve volném vesmíru už strávil 61 hodin a 48 minut, díky čemuž se zařadil na pozici třetího nejzkušenějšího pochůzkáře.

Stejně jako před sedmi lety i letos Feustelova cesta do vesmíru poutala pozornost v České republice. Na ISS s sebou znovu vezl postavičku Krtečka. Kromě figurky u sebe měl Feustel i kopie dvou obrázků z časopisu Vedem, který vydávali chlapci v židovském ghettu vytvořeném nacisty za druhé světové války v Terezíně.

Reklama

Doporučované