Hlavní obsah

Z Vrchlabí se rozjely po Krkonoších cyklobusy

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Z Vrchlabí se opět rozjely po Krkonoších cyklobusy uzpůsobené pro přepravu jízdních kol. Umožní dostat se do míst, kde není jiná hromadná doprava.

Článek

„Celkem bude v Krkonoších fungovat síť šesti linek,“ řekla Mirka Chaloupská ze Svazku měst a obcí Krkonoše.

„Všechna místa nebyla obsazená. Neměli jsme včas propagační materiály, nestihli jsme je na poslední chvíli udělat. Krajští zastupitelé schválili provoz cyklobusů teprve před měsícem a před 14 dny jsem konečně získala jízdní řády,“ uvedla Chaloupská.

Páteřní linka z Harrachova na Pomezní Boudy měří 118 kilometrů. Dalšími linkami se turisté s koly dostanou například na hřebenovou Špindlerovu boudu, na Horní Mísečky, do Pece pod Sněžkou či Žacléře. Cyklobusová linka spojuje i Vrchlabí s Hradcem Králové. Tato linka bude v červnu a v září v provozu o sobotách a v červenci a v srpnu o sobotách, čtvrtcích a svátcích. Linka z Jilemnice na Horní Mísečky pojede poprvé až 6. června.

Na linkách platí ceníky pravidelné linkové dopravy jednotlivých dopravců, za jízdní kolo je příplatek. Provoz cyklobusů dotují Liberecký a Královéhradecký kraj. Bližší informace o cyklobusech v Krkonoších je možné najít na www.krkonose.eu.

Cyklobusy většinou využívají pěší turisté. Loni cyklobusy přepravily 3612 jízdních kol a svezly rekordních 41 500 lidí. Letos to bude jejich 17. sezona.

Reklama

Doporučované