Hlavní obsah

Z Vrchlabí v sobotu vyjel první autobus umožňující přepravu jízdních kol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Z Vrchlabí na Trutnovsku dnes vyjel první autobus umožňující přepravu jízdních kol. První trasa vedla do Jizerských hor a vyrazily na ni tři desítky lidí.

Článek

Sobotní trasa měří 32 kilometrů a má převýšení 353 metrů. Vede kolem vodní nádrže Souš do Smědavy, Jizerskou silnicí, takzvanou Hřebenovkou, přes Jizerku na Bukovec a dál po Greenwey Jizeře na Harrachovské Mýto a Planýrkou do Pasek nad Jizerou – Makova. Od Domova důchodců v Rokytnici nad Jizerou cyklisty doveze Krkonošský cyklobus zpět do Vrchlabí.

„Máme autobus pro 40 lidí a vlek je pro 40 kol. Když má někdo větší kolo, zabere dva držáky. Původně se přihlásilo 35 lidí, ale kvůli špatnému počasí se někdo omluvil,“ uvedla koordinátorka projektu Mirka Chaloupská z destinační společnosti Svazek Krkonoše.

Kromě dnešní zahajovací jízdy povedou trasy vždy po Krkonoších. Páteřní linka z Harrachova na Pomezní Boudy, která má téměř 120 kilometrů, letos kvůli opravě mostu v Prakovicích nepojede přes Benecko.Turisté s koly dostanou například i na hřebenovou Špindlerovu boudu, na Horní Mísečky, do Pece pod Sněžkou či Žacléře. Cyklobusy spojí také Vrchlabí s Kuksem, kde budou moci cyklisté navštívit barokní hospital nebo si zajet do zoo v nedalekém Dvoře Králové nad Labem. V Krkonoších a jeho podhůří mají cyklisté k dispozici téměř 900 kilometrů cyklotras. Letošní novinkou bude přímá linka z Hradce Králové zajíždějící přímo na Špindlerovu boudu na hřebenech Krkonoš. Pojede každou sobotu a o prázdninách i každý čtvrtek.

Cyklobusy většinou využívají pěší turisté. Loni se jimi svezlo 39.819 cestujících, kteří převezli rekordních 4500 jízdních kol. Letos to bude jejich 18. sezona.

Cyklobusovou síť tvoří pět linek, cyklobusy jsou vybaveny přívěsy pro kola. Někdy mohou mít autobusy zpoždění, protože při větším počtu cyklistů trvá nakládání kol déle. Na linkách platí ceníky pravidelné linkové dopravy jednotlivých dopravců, za jízdní kolo je příplatek. Provoz cyklobusů dotují Liberecký a Královéhradecký kraj. Bližší informace o cyklobusech v Krkonoších je možné najít na www.krkonose.eu.

Zvýšit počet cyklobusů organizátoři příliš nechtějí. „Když jede třeba 60 lidí jako skupina, hrozně se to natahuje a z třeba pětihodinové jízdy je sedmihodinová, protože se pořád někde čeká,“ řekla Chaloupská.

Reklama

Doporučované