Hlavní obsah

Z „železné zásoby“ ubrali respirátory lidé nad 60 let. Doplněná zatím není

Foto: ČTK, ČTK

Místopředseda vlády Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

Reklama

Stát nové tendry na nákup respirátorů zatím vypisovat nebude. Tvrdí, že jich má na skladech dost a další přijdou poté, co podepíše smlouvu s vítězem soutěže, kterou nedávno ukončil.

Článek

Ze skladů, ve kterých je uložena většina státních zásob ochranných pomůcek, se ve čtvrtek ukouslo první velké sousto. Do obří haly v Opočínku na Pardubicku najely ve čtvrtek ráno kamiony a začaly odvážet balíky respirátorů FFP2, které o víkendu zaměstnanci České pošty balí a v pondělí začnou distribuovat lidem ve věku nad 60 let - každému jeden (a pět jednorázových roušek k tomu).

Podle dat ČSÚ to znamená, že by měl stát vydat zhruba 2,8 milionu respirátorů FFP2. Ve státních skladech je přitom podle premiéra Andreje Babiše zhruba osm milionů dvojkových respirátorů. To znamená, že jich zbyde něco přes pět milionů.

Jak státní hmotné rezervy, tak Ministerstvo vnitra tvrdí, že zásoby brzo doplní. Co víc, že bude dvojkových respirátorů mnohem víc. Kdy přesně, ale není úplně jisté.

Ministerstvo vnitra vypsalo mimo jiné tendr na zhruba 18 milionů dvojkových respirátorů a rámcové smlouvy se třemi výherci by měly být podepsané v první polovině září.

„Pokud vše půjde podle plánu a žádný z účastníků výběrového řízení nepodá námitku na výherce tohoto tendru, tak by smlouvy měly být podepsány okolo 15. září,“ řekl Seznam Zprávám Vilibald Knob, náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky a provozu.

„Ministerstvo vnitra bude od dodavatelů požadovat, aby byly dvojkové respirátory byly dodány nejpozději do konce října,“ doplnil. Další zakázka na dvojkové respirátory podle něj zatím není za ministerstvo v plánu.

Zhruba ve stejnou dobu - tedy v polovině září - by měly státní hmotné rezervy podepsat smlouvu s vítězem tendru na dodání 1,5 milionu dvojkových respirátorů.

„U zakázky na dodání 1 537 000 kusů respirátorů třídy FFP2 byla vybrána vítězná firma a jsme před podpisem smlouvy. V tuto chvíli běží lhůta na podání námitek,“ napsal Seznam Zprávám Pavel Švagr, šéf Správy státních hmotných rezerv.

Jak už ale Seznam Zprávy popsaly, právě podávání námitek zdržuje například uzavření smlouvy na nákup respirátorů FFP3:

„Pokud bude potřeba nouzové zásoby doplnit, tak by byla vypsána formou jednacího řízení bez uveřejnění,“ uzavřel Švagr. Tato forma umožňuje uzavřít smlouvu rychle bez „zdržování“ v podobě výběrového řízení a možnosti podávat námitky.

Vojtěch: Situace je lepší než na jaře

Stát by na rozdíl od situace na jaře neměl dávat ochranné pomůcky nemocnicím, protože ty by si je měly nakoupit podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha samy.

„Zásoby mají především samotní poskytovatelé, to znamená zejména nemocnice, protože se nemůžeme spoléhat jen na Správu státních hmotných rezerv. To už jsou takové ty železné zásoby, pokud dojdou ty standardní,“ řekl Vojtěch pro Radiožurnál. Podle něj mají nemocnice zásoby minimálně na jeden měsíc dopředu a popřel, že by se ve druhé vlně opakovala situace zkraje epidemie, kdy nemocnice měly nedostatek ochranných pomůcek.

„Ta situace je teď určitě mnohonásobně lepší než ta, která tu byla na jaře, kdy jsme neměli ochranné prostředky vůbec. Teď jsou zásoby z hlediska respirátorů, roušek a dalších ochranných prostředků mnohem vyšší,“ doplnil.

Reklama

Doporučované