Hlavní obsah

Za bojkot zaplatíte, Katar žádá odškodné od čtyř arabských zemí

Katar chce odškodnění kvůli bojkotuVideo: Reuters, Ruptly, AP

 

Reklama

Katar požaduje kompenzaci škod, které způsobila blokáda z řady arabských zemí. Odškodnění bude požadovat po Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Egyptu a Bahrajnu.

Článek

Katar se snaží získat odškodnění za ztráty, které země utrpěla kvůli bojkotu ze strany čtyř konkrétních arabských států. Má v plánu sestavit komisi, jež si bude nárokovat kompenzaci pro poškozené soukromé firmy, veřejné instituce i jednotlivce.

Katarský státní zástupce na nedělní tiskové konferenci uvedl, že komise bude k získání náhrad využívat domácí i mezinárodní nástroje.

V komisi zasedne například katarský ministr spravedlnosti a ministr zahraničí.

Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Egypt přerušily s Katarem v červnu diplomatické styky kvůli jeho údajné podpoře terorismu, uvalily na něj dopravní sankce a předaly mu seznam třinácti požadavků. Mimo jiné chtěly, aby země ukončila vysílání televize Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem, ukončila podporu teroristických skupin a uzavřela tureckou vojenskou základnu.

Protože katarská vláda požadavky ultimáta „neomluvitelně" odmítla, což prý arabské státy překvapilo, hodlají přijmout nová opatření. O jaké kroky půjde, nespecifikovaly.

Čtveřice zemí dodala, že katarské odmítnutí je důkazem o napojení této země na teroristické organizace.

Katar obvinění z podpory terorismu odmítá, své stanovisko vůči Íránu hájí a ultimátum označil za zásah do své suverenity a za agresi.

Reklama

Související témata:

Doporučované