Hlavní obsah

Za české banky bude mluvit šéf České spořitelny. Salomon střídá Kavánka

Generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon.

Reklama

Česká bankovní asociace, která sdružuje 39 tuzemských finančních ústavů, si zvolila nové vedení.

Článek

Novým prezidentem České bankovní asociace byl zvolen generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon. Ve funkci vystřídá po devíti letech bývalého předsedu dozorčí rady a někdejšího dlouholetého generálního ředitele ČSOB Pavla Kavánka.

Prvním viceprezidentem ČBA se stal šéf Komerční banky Jan Juchelka. Členové asociace na volebním shromáždění zvolili pětičlenné prezidium a čtyři členy dozorčího výboru. Tříletý mandát oběma orgánům začíná 24. června.

Nedávné měsíce, kdy Česko i celou Evropu zasáhly dopady pandemie koronaviru, podle Salomona ukázaly, jak jsou důležité ziskové a kapitálově dobře vybavené banky, které podrží klienty i ekonomiku v době krize. „Zároveň jsme se znovu přesvědčili, že silné profesní organizace jsou jedním ze základů prosperující společnosti, protože umožňují tak potřebný dialog mezi státem a komerční sférou. Roli bank a ČBA vnímám v následujícím procesu oživení ekonomiky jako zcela klíčovou,“ doplnil. Je přesvědčený, že banky ve své roli nadále obstojí.

Magazín Byznys s hlavním hostem Tomášem Salomonem. Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Vedení prezidia si mezi sebou vybrali jeho členové, které do prezidia zvolili zástupci členských bank a stavebních spořitelen. Viceprezidentem ČBA byl zvolen generální ředitel Air Bank Michal Strcula, členy prezidia jsou předseda dozorčí rady ČSOB Zdeněk Tůma a předseda představenstva UniCredit Bank Jakub Dusílek.

Složení dozorčího výboru, který hlídá činnost a hospodaření asociace, zůstalo stejné jako v dosavadním funkčním období. Jeho členy jsou šéf Hypoteční banky Jiří Feix, předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Tomáš Kořínek, generální ředitel Equa bank Petr Řehák a předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny Libor Vošický.

Anketa

Jakou částku nejčastěji vybíráte z bankomatu?
Méně než 500
6,8 %
501 - 1000 korun
14,6 %
1001 - 2000 korun
20 %
Více než 2000 korun
58,6 %
Celkem hlasovalo 10420 čtenářů.

ČBA sdružuje 39 bank, které reprezentují více než 99 procent českého bankovního sektoru. Asociace pravidelně jednou za čtvrtletí zveřejňuje prognózu vývoje české ekonomiky. Letos v dubnu ovšem číselné odhady růstu či poklesu hrubého domácího produktu nepublikovala kvůli nejistotě ohledně dalšího vývoje. Uvedla, že krize vyvolaná šířením koronaviru nejvíc postihne oblast služeb a pro obnovu ekonomiky bude nejdůležitější rychlost a cílenost rozpočtové politiky státu i měnové politiky České národní banky.

Reklama

Doporučované