Hlavní obsah

Rozčarovaní veteráni o postupu Tálibánu: Za tohle naši kamarádi padli?

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze smutných momentů afghánské mise. Poslední cesta amerického vojáka domů.

Reklama

Kromě zoufalých afghánských uprchlíků zažívají frustraci a pocity beznaděje i někteří američtí veteráni a veteránky.

Článek

„Sedím tu, uběhlo skoro dvacet let od chvíle, kvůli které jsem se přidal k armádě, což bylo 11. září 2001,“ říká Matt Zeller, veterán z Afghánistánu a předseda poradní rady Asociace válečných spojenců (Association of Wartime Allies).

„Teď si říkám, jestli těch uplynulých 20 let bylo promarněných a k ničemu. Všichni kamarádi, co jsem v Afghánistánu ztratil… Za co zemřeli? Pro co se obětovali, když tohle je výsledek? Nemám momentálně pocit, že bych udělal něco hodnotného,“ uvádí pro americkou CNN.

Rozporuplné pocity bývalých vojáků v Afghánistánu popisuje i další americký veterán a viceprezident Organizace amerických veteránů z Iráku a Afghánistánu (IAVA) Tom Porter. Někteří by byli pro dřívější stažení ze země, jiní naopak pro delší setrvání, říká. „Drtivá většina veteránů, se kterými jsem ale mluvil, má obavy o ty, kteří toho museli tolik obětovat, a o rodiny, jež ztratily své syny a manžele. Podobně myslí i na všechny matky, otce a další členy rodiny. Právě oni si totiž pokládají otázku, zda měla jejich oběť smysl,“ říká Porter.

Jaký byl výsledek účasti Američanů v Afghánistánu, nedokáže jednoznačně popsat ani Kristen Rouseová, která v zemi strávila na třech misích dohromady 31 měsíců. „Je opravdu těžké na tuhle otázku odpovědět,“ říká. Myslí si nicméně, že vojáci ze země měli odejít dřív. Přesto se způsobem odvolání vojáků nesouhlasí. Podobně i veterán Gerald Keen, který – jak říká – „věděl, že jednou k odchodu vojáků dojít muselo“. „Teď navíc musíme naše vojáky poslat zpět, aby pomáhali evakuovat ambasády a překladatele, kteří za nás bojovali každý den,“ říká.

Afghánským kolegům musíme pomoci

Právě v otázce ochrany Afghánců, kteří (nejen) Američanům na území země pomáhali, se všichni shodují na jednom – americká vláda by jim měla pomoci se dostat ze země. „Je to otřesné, jsou to lidé, na které jsme spoléhali, kterým jsme slíbili, že je v tom nenecháme. A opustili jsme je kvůli byrokracii a kvůli tomu, že jsme neměli plán, jak je dostat pryč. Teď je na ně pořádán hon a vraždí je,“ popisuje Rouseová úskalí mnoha dřívějších spolupracovníků, kteří mají problémy získat vízum nebo nesplňují podmínky pro to, aby je Američané evakuovali.

O životy afghánských tlumočníků, překladatelů a dalšího pomocného personálu se obává i Zeller. Právě jemu přitom jeden z nich, afghánský tlumočník Janis Shinwari, zachránil život, když zneškodnil dva příslušníky Tálibánu. Zeller mu následně z vděku pomohl přesídlit do Spojených států a stát se americkým občanem.

Od začátku amerického tažení proti Tálibánu v roce 2001 zemřelo přes 2 300 amerických vojáků. Zranění jich utrpělo 20 660, informuje britská BBC.

Reklama

Doporučované