Hlavní obsah

Za dvacet let si většinu masa budeme pěstovat. Budoucnost je v kultivaci buněk a rostlinách

Živočišnou produkci z velké části nahradí nejen rostlinné produkty.Video: Jana Lipská, AP, Reuters

 

Reklama

Většina masa, kterou lidé v roce 2040 zkonzumují, nebude živočišného původu. Podle serveru The Guardian bude až 60 % masa pěstováno nebo nahrazováno rostlinnými produkty, které jako maso jen vypadají a chutnají.

Článek

Zpráva celosvětové poradenské společnosti AT Kearney upozorňuje na závažné dopady živočišné produkce na životní prostředí. Do roku 2040 podle ní svou roli sehraje také starostlivost lidí o dobré životní podmínky zvířat v průmyslovém zemědělství.

„Velkorysý živočišný průmysl je mnohými vnímán jako zbytečné zlo,“ stojí ve zprávě AT Kearney. „S výhodami alternativ veganského a kultivovaného masa oproti tradičnímu chovu zvířat na maso je jen otázkou času, než prorazí na trhu.“

Kvůli tradičnímu masnému průmyslu lidé chovají miliardy zvířat, což ročně stojí přes bilion dolarů. Obrovské dopady chovů na životní prostředí v poslední době osvětlují mnohé vědecké studie. Ty se zaměřují na témata od emisí způsobujících klimatickou krizi až po znehodnocení půdy zemědělstvím a znečištění řek a oceánů.

Společnosti jako Beyond Meat, Impossible Foods a Just Foods používající rostlinné ingredience k vytvoření alternativ hamburgerů či míchaných vajec rychle rostou. Podle vydané zprávy AT Kearney společnosti do výroby veganských produktů investovaly přes miliardu dolarů. A to včetně společností fungujících na trhu s běžným masem.

Další společnosti pracují na pěstování kultivovaných masových buněk pro produkci skutečného masa. Tyto produkty své konzumenty zatím nenašly, ale AT Kearney předpovídá, že v dlouhodobém horizontu bude pěstované maso oblíbenější hlavně kvůli chuti a dojmu odpovídajícímu skutečnému masu ve větší míře, než je tomu u rostlinných alternativ masa.

„Posun směrem k flexitariánskému, vegetariánskému a veganskému životnímu stylu je nepopiratelný, protože mnozí spotřebitelé omezují spotřebu masa v důsledku toho, že si uvědomují dopady na životní prostředí a záleží jim na dobrých životních podmínkách zvířat,“ uvedl Carsten Gerhardt, partner AT Kearney. „Vzrůst pěstovaných masných výrobků vášnivým jedlíkům masa umožní vychutnávat stále stejnou stravu, ale už ne za cenu poškozování životního prostředí.“

Zpráva předpovídá, že v roce 2040 se bude 35 % veškerého masa pěstovat a 25 % nahradí veganské alternativy.

Téměř polovina světových plodin slouží jako krmě pro hospodářská zvířata, ale pouze 15 % rostlinných kalorií nakonec lidé přijmou ve formě masa. Oproti tomu zpráva uvádí, že kultivované a veganské náhrady si uchovávají asi tři čtvrtiny jejich vstupních kalorií.

Reklama

Doporučované