Hlavní obsah

Méně masa, mléka i aut. Británie má do roku 2050 snížit emise na nulu

Británie by měla do roku 2050 snížit emise na nulu. Pro dosažení cíle by mělo dojít ke snížení spotřeby masa a mléčných výrobků.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Británie si musí neprodleně stanovit jasný plán, jak do roku 2050 snížit emise skleníkových plynů na nulu. Uvádí to v nové zprávě výbor pro změnu klimatu. To podle klimatických poradců znamená zejména konec benzinových a naftových automobilů nebo menší spotřebu masa.

Článek

Pokud chce britská vláda bojovat proti globálnímu oteplování a změně klimatu, musí si okamžitě stanovit jasný a závazný plán. Tak Británii radí nezávislí poradci z výboru pro změnu klimatu, podle nichž bude dosažení nulové úrovně emisí skleníkových plynů pro zemi náročné.

Británie by tak měla do roku 2050 celkově snížit poptávku po energii, elektrifikovat ekonomiku nebo vyvinout technologii vodíkových paliv. Podle zprávy výboru by se také v zemi mělo do stanoveného roku vysadit až 1,5 miliardy nových stromů, což bude celkově vyžadovat každoroční investice v hodnotě desítek miliard liber.

Pro dosažení cíle by také mělo dojít ke snížení spotřeby masa a mléčných výrobků. V zemědělství by se také s rokem 2035 měly využívat stroje pouze na elektřinu. Jedním z nejtěžších bude podle výboru omezení letecké i lodní dopravy.

„Tohle nezahrnuje velké změny v chování spotřebitelů, ale velký přechod pro celou ekonomiku. A není to jen o zapojování nových technologií, ale také o tom, jakým způsobem žijeme naše životy,“ řekl Chris Stark, výkonný ředitel výboru pro změnu klimatu pro agenturu AP.

S cílem dosažení nulových emisí by Británie splnila závazek, který učinila podepsáním Pařížské dohody z roku 2015. V té se státy zavázaly snížit emise skleníkových plynů a udržet narůstající globální teplotu pod 1,5 stupně Celsia.

Zpráva přichází v době protestů ekologických aktivistů. K těm docházelo v zemi v posledních dvou týdnech. Demonstranti blokovali sídla velkých bank nebo budovu ministerstva financí v Londýně. Chtěli tak přimět vládu k razantním krokům proti změně klimatu.

Protesty organizuje skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí). Od 15. dubna aktivisté na mnoha exponovaných místech metropole, jako jsou frekventované křižovatky, mosty nebo letiště, blokádami upozorňovali na své požadavky. Ty hlavní jsou podle nich tři: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení občanského shromáždění pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda říkala pravdu o klimatických změnách. Proti nečinnosti vlád bojuje i 16letá Švédka Greta Thunbergová. Ta v britském parlamentu prohlásila, že emise stále stoupají a proti „klimatickému zhroucení” v zásadě nikdo nic nedělá.

Reklama

Doporučované