Hlavní obsah

Za kulisy klíčové kauzy ANO: Všichni řeší lídra, který podlehl konspiraci

Foto: vlada.cz

Několik předních politiků ANO se v hovorech mimo záznam shodlo na jednom: Vokřálův odchod je do jednoho překvapil. Tím víc, že ještě na konci minulého týdne se situace vyvíjela poklidně.

Reklama

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš se podle zjištění Seznam Zpráv chystá koncem příštího týdne navštívit kauzou Stoka nabouranou brněnskou organizaci. Rád by se sešel se všemi tamními členy.

Článek

Dominantní téma posledních jednání vedení ANO? Brno. Jihomoravskou organizaci v uplynulých měsících rozkolísala korupční kauza Stoka, v jejímž spise se hovoří o řadě tamních politiků hnutí Andreje Babiše.

Zásadní událostí bylo pondělní oznámení tamního lídra pro krajské volby a také místopředsedy hnutí Petra Vokřála, že odchází z ANO. Vokřálův „exit“ se probíral i na čtvrtečním jednání předsednictva.

Seznam Zprávy od zdrojů blízkých vedení hnutí sestavily obrázek toho, jakým způsobem hodlají špičky ANO situaci na jihu Moravy vyžehlit a napravit - v sázce je hodně. Jihomoravský region patří k těm voličsky nejdůležitějším, hrát se bude i o strategickou pozici směrem ke sněmovním volbám v příštím roce.

Vokřálova sólo akce

Několik předních politiků ANO se v hovorech mimo záznam shodlo v jednom: Vokřálův odchod je do jednoho překvapil. Tím víc, že ještě na konci minulého týdne se situace vyvíjela poklidně. Premiér Babiš se poslední květnový pátek v podvečer sešel s Vokřálem v Brně. Měli se domluvit, jak kauzou Stoka pošpiněné brněnské ANO očistit a stabilizovat. Vokřálova pozice lídra pro krajské volby v sázce nebyla.

O několik desítek minut později se šéf ANO sešel ještě s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem, aby si na dění v metropoli vyslechl i jeho názor. Důvod jejich setkání? Navzdory tomu, že Šimek je čtyři roky hejtmanem a nemá na kontě žádný větší skandál, se zdálo zvláštní, že Vokřál a šéfka jihomoravského ANO Taťána Malá nestáli o to, aby byl Šimek alespoň na druhém místě kandidátky. Naopak, snažili se ho „uplacírovat“ co nejníž. Konkrétně mu připadlo čtvrté místo.

Babiš se s hejtmanem Šimkem nescházel proto, aby mu nabídl pozici jedničky pro krajské volby. Jenže přesně tak si to exprimátor Vokřál vyložil. Respektive takovému dojmu měl podlehnout, neboť tak Babišovu schůzku se Šimkem interpretovali jeho brněnští spojenci. Byla to však nepodložená konspirace.

Vokřál se měl o víkendu radit se svými ideovými spojenci v ANO, například s ostravským primátorem Tomášem Macurou. Nikomu však o svém záměru vystoupit z hnutí neřekl. To až v pondělí, chvíli před tím, než informaci pustil do médií. Tím Babiše vytočil, protože v zásadě spolu byli domluvení, jak se s celou situací popasovat.

Babiš v Brně

Situace v druhém největším městě tak zůstává nadále nepřehledná. Předsednictvo se alespoň ve čtvrtek shodlo na tom, že vhodným nástupcem Vokřála na čele kandidátky je hejtman Šimek. Kandidátku musí sestavit krajská organizace, které byl takový postup doporučen.

ANO má čas na sestavení kandidátní listiny do konce června. Předseda Babiš se do Brna vydá koncem příštího týdne, kde by se rád sešel se všemi členy jihomoravského ANO - tedy se zhruba 200 lidmi. Cílem bude nejen sestavení kandidátky, ale též pročištění členské základny od politiků, jejichž jméno křiklavě vyčuhuje z materiálů dostupných ke korupční kauze brněnských veřejných zakázek - případu zvaném Stoka.

Politikem, kterého Vokřálův odchod nyní pozičně ohrožuje, je právě poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Ta dosud v Brně operovala jako klíčová spojka exprimátora Vokřála, někteří brněnští členové mají dokonce za to, že Vokřál se do značné míry nechal v některých případech Malou řídit. Takže nyní přišla o svého klíčového spojence.

Kromě toho poslankyni Malé hrozí, že se propadne v pořadí na krajské kandidátní listině. Tím by se mohla otřást i její pozice při následném sestavování kandidátních listin pro sněmovní volby v roce 2021.

Reklama

Doporučované