Hlavní obsah

Za loňský rok stoupla spotřeba i výroba elektřiny v Česku. Export a import naopak klesly

Za loňský rok stoupla spotřeba i výroba elektřiny v Česku. Export a import naopak klesly.Video: Karolína Štuková, Shutterstock.com

 

Reklama

V Česku stoupla spotřeba i výroba elektřiny. Dokládají to aktuální data, které zveřejnil Energetický regulační úřad.

Článek

Tuzemská spotřeba elektřiny vzrostla od roku 2017 o 0,2 procenta na 73,9 TWh. To je dokonce nejvyšší hodnota od roku 1981, od kdy jsou údaje dohledatelné. Výroba elektřiny v ČR vzrostla také. Oproti roku 2017 o 1,1 procenta na 88 TWh.

Tradičně se z velké části na výrobě podílely uhelné elektrárny. A to více než polovičním podílem. Meziročně ale o 0,8 procenta méně. Následovala výroba jaderných elektráren, která naopak proti předloňsku stoupla o 5,6 procenta na 29,9 TWh.

V energetice už dobře bylo. Teď přijde růst cen a pokles zisků

Proti roku 2017 klesl vývoz i dovoz elektřiny z Česka a do něj. Export se snížil o 9,3 procenta, import pak téměř o čtvrtinu. Ekologické Hnutí Duha upozornilo, že tato čísla však znamenají, že meziročně o necelých sedm procent vzrostl čistý export elektřiny z ČR, tedy přebytek vývozu nad dovozem elektřiny.

V nadcházejících letech a desetiletích má spotřeba elektřiny podle optimalizovaného scénáře Státní energetické koncepce v Česku růst. Výroba se má pohybovat kolem 90 TWh za rok. Změnit se ale má struktura produkce. Podle nejreálnějšího scénáře koncepce má od druhé poloviny dvacátých let 21. století pocházet nejvíce elektřiny namísto z uhlí z jaderných zdrojů.

Reklama

Doporučované