Hlavní obsah

V energetice už dobře bylo. Teď přijde růst cen a pokles zisků

První část pořadu Špičky byznysu na téma energetika.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pořadu Špičky byznysu se Zuzana Kubátová zaměřila na trh s energiemi. Hostem ekonomického magazínu je Mirek Topolánek, odborník na energetiku a vlivný manažer druhé největší firmy v oboru – Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského.

Článek

Začátkem roku se Češi museli po několika letech klidu vyrovnat s cenovým šokem: zdražila elektřina, teplo, plyn. A zdražuje i voda. Co se s energiemi děje? A jde jen o jednorázový cenový růst, nebo začátek dlouhodobějšího nemilého trendu?

V analýze v úvodu pořadu se dozvíte, že – bohužel – správná je druhá odpověď. Energetika se vyrovnává s důsledky evropské i domácí regulace, vyvolané hlavně politikou směřující ke snížení emisí skleníkových plynů. Končí éra levné, ale špinavé výroby elektřiny z hnědého uhlí, nastupuje dražší plyn i „obnovitelné zdroje“, tedy soláry, větrníky, zařízení na biomasu či geotermální energii. Zelené elektrárny a teplárny, jež se zatím neobejdou bez dotací, odrážejících se i v ceně, kterou za energii platíme.

Drahá elektřina, které bude málo

Cenový obrat k lepšímu se zatím do budoucna nerýsuje. Naopak – Evropa svou klimatickou politiku zpřísňuje, což bude spojeno v příštích letech s dalšími mnohamiliardovými náklady. A protože se už pár let nevyplatí investovat do nových elektráren – kromě těch dotovaných – hrozí, že se ve střední Evropě začne během zhruba 15 let elektřiny nedostávat. Což její cenu potlačí dál vzhůru.

Jedinou nadějí pro spotřebitele i investory je technický pokrok a nové technologie. Chytré sítě, stále dokonalejší solární systémy, úsporná opatření. A hlavně šance, že se podaří vyřešit skladování elektřiny do levných velkokapacitních baterií, do jejichž vývoje vkládají evropské státy i soukromí investoři velké peníze. Technologie může na trhu způsobit obrat, jehož konkrétní podoba je ale zatím nejasná.

Topolánek: Špatná klimatická politika Evropy

Host Špiček byznysu Mirek Topolánek jako typický energetický konzervativec v rozhovoru tvrdě kritizuje evropskou klimatickou politiku, která zdražuje energie a komplikuje investice. „V energetice už dobře bylo – a teď už nebude. Neexistuje trh, cena neodráží hodnotu energií, systém dává špatné investiční signály a energetické firmy, pokud se neangažují v zelených technologiích, jsou na nule nebo v červených číslech,“ vypočítává problémy.

A to i přesto, že samotný jeho zaměstnavatel, Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského, vydělává zatím stále desítky miliard ročně.

Jak se s výhledem v energetice EPH vyrovnáná? Jaké šance současný vývoj dává polostátní skupině ČEZ? Za co Topolánek a jeho kolegové lobbují v Křetínského službách u evropských i českých politiků? A jaké jsou Topolánkovy plány v showbyznysu? Sledujte pořad Špičky byznysu na webu Seznam Zprávy nebo v Televizi Seznam.

Druhý díl pořadu Špičky byznysu s expremiérem Mirkem Topolánkem o energetice.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované