Hlavní obsah

Tři roky ve vazbě za loupež století. Vinu mu neprokázali, odškodné však soud zamítl

Tři roky ve vazbě za loupež století.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Antonín Saleta nedostane třímilionové odškodné, které chtěl od státu za to, že kvůli podezření z účasti na velké loupeži strávil tři roky ve vazbě.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 2 odmítl odškodnit muže, který byl vyšetřován jako jeden z pachatelů krádeže století, při níž v roce 2002 zmizelo 154 milionů korun.

Antonín Saleta si odseděl tři roky ve vazbě, soud ho nepravomocně poslal na 9 let do vězení, ale nakonec ho pro nedostatek důkazů zprostil viny.

Nyní soud jeho nárok na odškodné nezpochybnil, avšak dospěl k rozhodnutí, že žalobu podal pozdě a jeho nárok je tak promlčený.

Antonín Saleta pracoval jako operátor u bezpečnostní agentury G4S. Dodávku této společnosti přepadli v roce 2002 neznámí pachatelé převlečení za policisty. Lupiči si na auto vezoucí peníze počkali u pobočky agentury u pražské Evropské ulice. Tam vůz zastavili a vydávali se za policejní hlídku.

Podle výsledků policejního vyšetřování dali lupiči na přední sklo auta cosi, co připomínalo výbušninu. Posádce pohrozili, že když je nepustí dovnitř, nálož odpálí.

Auto policie našla krátce po loupeži u rybníka Jiviny, pět kilometrů jízdy od místa přepadení. Peníze zmizely, posádce vozu se nic nestalo.

Policie z loupeže obvinila muže spojované s takzvaným Berdychovým gangem. Byla ale přesvědčená, že museli mít někoho uvnitř agentury. Pak narazila na Saletu, který podle policie po loupeži záhadně zbohatl.

Saletu policie po několika letech zadržela v Latinské Americe, kde se skrýval. Soud ho nejdřív poslal do vězení na devět let. Nakonec ho ale pro nedostatek důkazů pravomocně osvobodil, stejně jako všechny ostatní obžalované. Loupež století tak zůstala nevyřešena.

Ve vazbě strávil Saleta celkem tři roky.

Advokát Antonína Salety Jaroslav Ortman pokládal argumentaci státu, že jeho klient o odškodné zažádal pozdě, za nemravnou. Žádost o odškodné podle něho totiž zdržovalo Ministerstvo spravedlnosti, když požadovalo stále další podklady. Podle zástupců státu ale ani tento postup nebránil v podání žaloby. A soud jim dal za pravdu.

Saleta se ještě může proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2 odvolat. Pokud to udělá, bude se jeho žádostí o odškodné zabývat ještě Městský soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované