Hlavní obsah

Za měsíc vykáceli čtyři Prahy. Prezident rekordním tempem drancuje amazonský prales

Foto: Wikimedia.org/Alex Rio Brazil

Odlesňování (ilustrační snímek).

Reklama

Jen za červenec letošního roku vykáceli v Brazílii 2 254 čtverečních kilometrů lesa. To jsou čtyři Prahy.

Článek

Amazonský deštný prales doslova mizí před očima. Brazilská kosmická agentura na základě satelitních snímků zjistila, že deforestace pralesa je letos výjimečně mohutná. Při porovnání údajů o kácení lesa z července minulého a letošního roku vyšlo najevo, že Brazílie v uplynulém měsíci vykácela o 278 procent lesní plochy více než ve stejném časovém období v roce 2018. Informoval o tom web německé televize Deutsche Welle.

Brazilská kosmická agentura dodala, že se jedná o nejvyšší čísla od roku 2014, kdy agentura začala shromažďovat data. Vykácená plocha za letošní červenec je dvakrát větší než rozloha Los Angeles, uvedl vědecký web Live Science. Anebo také více než čtyři česká hlavní města. Amazonský deštný prales momentálně zabírá plochu pěti a půl milionu čtverečních kilometrů (přibližná rozloha Mexika).

„Snaží se nám násilím vnutit svoji agendu ničení, nulové regulace a naprostého despektu k institucím a vědě,“ řekl pro Deutsche Welle Malu Ribeiro z organizace SOS Mata Atlântica, která se zabývá deforestací brazilských lesů.

Amazonský deštný prales se rozkládá na území devíti států, šedesát procent lesní plochy náleží Brazílii. Prales ročně pojme přibližně dvě miliardy tun oxidu uhličitého a vyrobí pětinu produkce kyslíku na Zemi.

Pouhé plnění volebních slibů?

Brazilský prezident Jair Bolsonaro v minulosti mnohokrát zpochybňoval práci Brazilské kosmické agentury. Kritiku od Bolsonara snášel zejména bývalý prezident agentury Ricardo Galvao, kterého Bolsonaro poté, co byla zveřejněna zneklidňující data, odvolal z funkce. Podle Bolsonara byl Galvao „ve službách nějaké neziskovky“, napsala Deutsche Welle.

Bolsonaro se domnívá, že agentura publikuje „absurdní“ data a manipuluje s reálnými daty, aby tak vystavila brazilskou vládu další kritice. Galvaovu práci a výsledky samotné agentury, která od roku 2004 využívá k výrobě studií satelitní snímky, nicméně podpořila řada vědců a akademických pracovníků.

Bolsonaro během prezidentské kampaně slíbil, že zajistí farmářským a těžařským komunitám, aby mohly pro své zájmy využít půdu právě v oblasti amazonského deštného pralesa. Jeho slova mu přinesla podporu u vlivné zemědělské lobby, která mu v minulém roce pomohla ke zvolení do prezidentského úřadu.

Pod palbou kritiky

V nedávné době byl Bolsonaro rovněž kritizován, že umožňuje zemědělcům používat vysoké množství pesticidů. Podle organizace Greenpeace je v Brazílii možné využívat více než 1 200 druhů pesticidů včetně těch, které jsou například v Evropské unii zakázané.

Masivní deforestaci pod vedením Bolsonara v minulosti kritizovala řada vrcholných státníků včetně Emmanuela Macrona nebo Angely Merkelové.

Při úterní návštěvě Sao Paula se Bolsonaro za hřmotných ovací vůči kritickým projevům ohradil, napsal The Guardian. „Oni ještě nepoznali, že Brazílie je teď pod novou vládou.“

Reklama

Související témata:

Doporučované