Hlavní obsah

Za narušením maturit v 700 školách stojí Rusko, tvrdí polská média

Foto: Profimedia.cz

Polské maturitní zkoušky loni narušily výhrůžky (ilustrační foto).

Reklama

Vystresovaní maturanti i učitelé, tisíce policistů a hasičů v terénu. Tak loni vypadal průběh maturit v Polsku. Zkoušky narušila série bombových poplachů. Po roce je jasněji: stopa vede do Ruska.

Článek

„Zoufalý žák sestrojil zásobník s bojovým plynem fosgen. V 11 hodin dojde k explozi. Bomba je schovaná v místnosti, ve které se píše test. Zachraňte se, budou oběti,“ stálo v jednom z výhrůžných e-mailů, které dostalo loni na 700 škol po celém Polsku.

Policisté po nocích střežili školy, někde se zkoušky přeložily z května na červen, někde se kvůli prohlídkám budov přerušily, až pak se mohli studenti k testům vrátit. Hrozby se naštěstí nepotvrdily, i tak šlo ale v Polsku o nevídanou bezpečnostní akci, která narušila chod školství a rozrušila tisíce maturantů.

Petrohradské servery?

Média nejdřív informovala o koordinovaném útoku s vazbami do zahraničí, další verzí byl útok internetových trollů, kteří si vystřelili z policie. Vyšetřovatelé teď po roce podle soukromého polského rádia RMF FM pracují s teorií útoku z Ruska. Přesný zdroj ani citaci ale médium neuvádí.

Na základě analýzy internetového připojení vyšetřovatelé ukazují na Rusy, přesněji na servery umístěné v Petrohradu, píše rádio. Servery se už v minulosti měly používat „pro rozesílání různého obsahu, který měl vyvolat zmatek v různých částech světa“. Povedlo se také určit autory celé akce - jsou to lidé přihlášení na kontech využívaných ruskou vojenskou zpravodajskou službou GRU, píše RMF FM.

„Součást hybridní války“

Šablony e-mailových hrozeb se objevily na profilech využívaných ruskou rozvědkou společně s výzvou k jejich rozesílání polským školám. O rozesílání se pak postarali uživatelé internetu šířící falešné zprávy. Část byla i z falešných kont.

Podle bývalého šéfa polské zpravodajské služby Grzegorze Małeckého jde o součást hybridní války, jejímž cílem je vyvolávání chaosu ve státních institucích. O organizovaném útoku mluvil už loni ministr digitalizace Marek Zagórski.

Reklama

Související témata:

Doporučované