Hlavní obsah

Za násilnosti při gay pride mohou kněží i premiér, tvrdí aktivisté v Gruzii

Svět bez obalu: V Gruzii zemřel kameraman, kterého minulý týden v Tbilisi napadli odpůrci sexuálních menšin (LGBT). Za násilnosti je odpovědná církev i premiér, věří aktivisté.Video: RFE/RL

 

Reklama

Stovky lidí se v Tbilisi shromáždily, aby se rozloučily s kameramanem Gruzínské televize Alexandrem Laškaravou, který zemřel 11. července - 6 dní poté, co byl napaden a brutálně zmlácen útočníky během tbiliského gay pride pochodu.

Článek

Laškarava byl jedním z několika desítek novinářů a kameramanů, které v metropoli napadli 5. července radikální odpůrci takzvaného pochodu hrdosti příslušníků sexuálních menšin Tbilisi Pride. Mezi napadenými byl i reportér Rádia Svobodná Evropa, kterému zlomili nos. Napaden byl i jeho kolega - kameraman. Pochod byl po nepokojích následně zrušen.  Laškarava byl po napadení odvezen do nemocnice, kde byl ošetřen. Za několik dní však doma zemřel. Gruzínská policie poté i přes odpor rodiny kameramanovo tělo odvezla na pitvu. Rodina si vzhledem k obavám, že se úřady pokusí zatajit skutečný důvod jeho smrti, přála ohledání těla nezávislou zdravotnickou institucí.  Na vyvolání násilí se podle organizátorů pochodu podílela svou výzvou k odporu proti aktivitám LGBT komunity v Gruzii i ortodoxní církev. Její kněží se dokonce protestů osobně zúčastnili a v ten samý den v ulicích gruzínského hlavního města vedli bohoslužby.

Odpor vůči pochodu vyjádřil i gruzínský předseda vlády Irakli Garibašvili.

Po informaci, že zraněný novinář zemřel, vyšly do ulic Tbilisi tisíce lidí. Protestující požadovali potrestání útočníků a rezignaci Garibašviliho. Někteří premiéra obvinili, že svým veřejným odsouzením pochodu LGBT k násilnostem přispěl, a žádali jeho rezignaci.

Garibašvili odstoupit odmítl a označil obvinění za konspiraci proti státu. „Tuto tragédii se někteří lidé pokusili využít k dosažení svých politických cílů. Co je morálního na tom, když se pokoušejí smrt člověka využít k něčemu takovému?“ uvedl gruzínský premiér. Na protest proti Laškaravově smrti natřeli lidé vládní budovy červenou barvou.

Evropská unie a zahraniční diplomaté vyzvali gruzínskou vládu, aby důrazně chránila ústavní právo svých občanů na pokojné shromažďování.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované